آخرین مطالب

چه کسی بر صندلی ریاست قوه ی قضاییه خواهد نشست؟ سیاسی

چه کسی بر صندلی ریاست قوه ی قضاییه خواهد نشست؟

  بزرگنمایی:
اگرچه بسیاری از سیداحمد مرتضوی‌مقدم به عنوان بهترین و البته محتمل‌ترین گزینه ریاست دستگاه قضا یاد می‌کنند، اما نام غلامحسین محسنی‌اژه‌ای هم این روز‌ها به عنوان یکی از جدی‌ترین گزینه‌های ریاست قوه قضاییه مطرح است


اگرچه بسیاری از سیداحمد مرتضوی‌مقدم به عنوان بهترین و البته محتمل‌ترین گزینه ریاست دستگاه قضا یاد می‌کنند، اما نام غلامحسین محسنی‌اژه‌ای هم این روز‌ها به عنوان یکی از جدی‌ترین گزینه‌های ریاست قوه قضاییه مطرح است.


40 روز پس از ثبت‌نام سیدابراهیم رییسی در انتخابات ریاست‌جمهموری 1400 و 5 روز بعد از معرفی او به عنوان رییس دولت سیزدهم، هنوز خبری از جانشین او در قوه قضاییه نیست. حتی اگر بپذیریم که سکوت قانون درباره ریاست همزمان یک فرد بر دو قوه انتخابی و انتصابی جمهوری اسلامی، به منزله نهی آن نیست و نیز با اینکه می‌دانیم او تا زمان تحلیف و تنفیض حکم ریاست‌جمهوری، عملا رییس دولت نیست، باز هم بنا به عرف و البته از دید جامعه، موضوع ورای این پیچیدگی‌های قانونی تصویر می‌شود و این تصویر یعنی ریاست همزمان یک نفر بر دو قوه از سه قوه جمهوری اسلامی، مایه تعجب است و سوال‌برانگیز.

اعتماد در ادامه نوشت: همان روز‌ها که نام رییسی کنار بسیاری دیگر از چهره‌های سیاسی جمهوری اسلامی به عنوان گزینه‌های احتمالی ریاست‌جمهوری مطرح می‌شد، چند نام به عنوان جانشین احتمالی او در قوه قضاییه مطرح می‌شد، اما برخلاف انتظار، نه پس از حضور رییسی در وزارت کشور و ثبت‌نام در انتخابات، نه بعد از احراز صلاحیتش و نه حتی حالا که به عنوان پیروز انتخابات ریاست‌جمهوری معرفی شده، نه‌تنها هنوز جانشین او در قوه قضاییه معرفی نشده، بلکه خودش هم از این مقام انتصابی استعفا نکرده و بعضا دیدار‌ها و نشست‌هایی را نیز در محل قوه قضاییه برگزار می‌کند تا اسامی مطرح شده برای جانشینی‌اش، همچنان در حد گمانه‌زنی باقی بمانند و سرنوشت دستگاه قضا در هاله‌ای از ابهام.

اولین گزینه‌ای که به عنوان جانشین احتمالی سیدابراهیم رییسی مطرح شد، علیرضا اعرافی مدیر حوزه‌های علمیه سراسر ایران و یکی از فق‌های عضو شورای نگهبان بود. نام او به عنوان گزینه جانشینی ریاست دستگاه قضا اولین‌بار اواخر فروردین سال جاری و با قوت گرفتن احتمال حضور ابراهیم رییسی در کارزار انتخابات ریاست‌جمهوری مطرح شد.

در میانه خبر‌هایی که از احتمال حضور رییسی مطرح می‌شد، خبر آمد که رییسی استعفا کرده و قرار است اعرافی به عنوان جانشینش بر کرسی ریاست قوه قضاییه تکیه بزند. خبری که ازسوی اعرافی تکذیب شد و او هرگونه گمانه‌زنی در این زمینه نسبت به خود را نادرست خواند.

با این وجود، اما خبر جانشینی اعرافی دو بار دیگر در کانال‌های خبری و فضای مجازی مطرح شد. اعرافی بیستم خرداد و درحالی که 8 روز تا برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری باقی بود، برای بار دوم در حاشیه نشست کارآموزان وکالت استان تهران اخبار مربوط به جانشینی رییسی را از اساس رد کرد.

او برای بار سوم این خبر را 25 خرداد ماه و در گفت‌وگویی که با باشگاه خبرنگاران جوان داشت، تکذیب کرد و گفت که «هیچ اتفاقی قرار نیست در این باره برای من رخ دهد.» ظاهرا هم تکذیب‌های اعرافی درست بوده و او که در انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری که بیست‌وهشتم خرداد همزمان با انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شد، به عنوان یکی از اعضای اعضای جدید مجلس خبرگان انتخاب شده، حالا به دلیل آنچه احتمال بالای «انتخاب رییس قوه قضاییه از درون این نهاد» عنوان می‌شود، عملا نامش از میان مدعیان ریاست این نهاد حذف شده است؛ چراکه سابقه قضایی اعرافی در قیاس با دو گزینه دیگر، چندان چشمگیر نیست.

روی خوش به مرتضوی مقدم
همان روزی که علیرضا اعرافی برای سومین‌بار اخبار منتشر شده درباره جانشینی‌اش را تکذیب کرد، خبر آمد که مرتضوی‌مقدم هم از گزینه‌های جانشینی رییسی است. گزینه‌ای که براساس خبری که پایگاه خبری مدارا منتشر کرد، پیشنهاد شخص قاضی‌القضات فعلی برای جانشینی به عالی‌ترین مقام جمهوری اسلامی است.

این پایگاه خبری-تحلیلی خبر داده بود که شنیده‌های خبرنگارش حکایت از آن دارد که رییسی در نامه‌ای به رهبری، حجت‌الاسلام سیداحمد مرتضوی‌مقدم، رییس فعلی دیوان عالی کشور را به عنوان جانشین خود پیشنهاد کرده است. اگرچه روابط عمومی دیوان عالی کشور خبر مربوط به نامه ابراهیم رییسی به رهبر انقلاب درباره معرفی مرتضوی‌مقدم به عنوان جانشین را تکذیب کرد، اما او هنوز یکی از جدی‌ترین مدعیان قاضی‌القضاتی است و البته برخوردار از سابقه قضایی و اقبال در بدنه قوه قضاییه.

مرتضوی‌مقدم با 36 سال سابقه کار قضایی در استان‌های مختلف، اولین رییس دیوان عالی کشور پس از انقلاب است که در دوره خدمت قضایی خود سلسله مراتب قضایی را از پایین‌ترین مقام تا بالاترین منصب طی کرده است. گزینه‌ای که جامعه حقوقی کشور نسبت به پیشنهاد جانشینی‌اش واکنش مثبت نشان داد و از ریاست او بر دستگاه قضا حداقل در قیاس با سایر گزینه‌ها استقبال کرده‌اند.

بدنه دستگاه قضا نیز باتوجه به عملکرد مرتضوی‌مقدم در دیوان عالی کشور نه تنها مخالفتی با حضور او راس این نهاد ندارد، بلکه براساس شنیده‌ها، به استقبال این موضوع نیز رفته‌اند و بعضا رایزنی‌هایی را برای تحقق این مساله ترتیب داده‌اند، اما مرتضوی‌مقدم هم رقیبی سرسخت در این مسیر دارد.

بازگشت به گذشته با اژه‌ای
اگرچه بسیاری از سیداحمد مرتضوی‌مقدم به عنوان بهترین و البته محتمل‌ترین گزینه ریاست دستگاه قضا یاد می‌کنند، اما نام غلامحسین محسنی‌اژه‌ای هم این روز‌ها به عنوان یکی از جدی‌ترین گزینه‌های ریاست قوه قضاییه مطرح است.

خبر مربوط به جانشینی اژه‌ای اولین‌بار بیستم اردیبهشت ماه، یعنی کمتر از 24 ساعت مانده به آغاز مهلت ثبت‌نام داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری 1400 مطرح شد؛ اخباری که احتمالا بیشتر به آن دلیل مطرح می‌شد که گفته شده بود ابراهیم رییسی بنا دارد 24 اردیبهشت بعد از سفر استانی خود به همدان با حضور در وزارت کشور رسما اعلام نامزدی کند؛ با این اوصاف گمان می‌رفت با توجه به ورود او به کارزار انتخابات نیاز به جانشینی برای او در دستگاه قضایی است و نام «غلامحسین محسنی‌اژه‌ای» به عنوان گزینه مطرح شد. موضوعی که اگرچه نه ازسوی نهاد‌های رسمی و چهره‌های شاخص، بلکه به صورت گمانه‌زنی مطرح شد، اما بازتاب بسیاری داشت.

با همه این‌ها اخبار درباره رییس بعدی دستگاه قضایی هنوز در حد گمانه‌زنی مطرح است. گزینه‌هایی که با به میان آمدن نام‌شان بازخورد‌های فراوانی به وجود آمده است. اگرچه رییس دستگاه قضایی را مقام رهبری منصوب می‌کند و برای مشخص شدن گزینه قطعی قاضی‌القضات بعدی باید منتظر حکم رسمی بمانیم، اما هیچ بعید نیست که تاخیر در معرفی رییس جدید قوه قضاییه، به رایزنی‌ها برای انتخاب گزینه قطعی مربوط باشد.

 

 


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

پاکستان: هیچ نظامی یا غیرنظامی ایرانی هدف قرار نگرفتند

رئیس‌جمهور در دیدار اقشار و منتخبین شهرستان فیروزکوه: دولت به دنبال اولویت‌بندی کمبودها و مشکلات و سپس حل آن‌هاست

پیام مهدی طارمی برای مردم فلسطین

امیرعبداللهیان: هیچ تعارفی با طرف‌های تروریستی در پاکستان و عراق نداریم

اقدام دولت برای حمایت از مستمری‌بگیران

بهره‌مندی هنرستانیها از یک ماه کسری خدمت «سربازی»

یارانه یک میلیونی برای کودکان دارای اختلال رشد 5 دهک اول/ارزیابی 3 ماهه وضعیت رشد کودکان

وزیر دفاع : روسیه باید موضوع تمامیت ارضی ایران را رعایت کند

پالایشگاه‌های چینی برای خرید نفت ارزان راه افتادند

بازار سرمایه و کنترل تورم و نقدینگی و رشد تولید به قلم دکتر جواد درواری

تدوین تله فیلم *خط قرمز*به تهیه کنندگی عباس جاهد در استان اردبیل به پایان رسید

توافق نهایی با هند برای توسعه بندر چابهار

گزارش شرکت مالک نفت‌کش توقیف‌شده آمریکایی از وضع سلامتی گروه کارکنان آن در ایران

در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه هند امیرعبداللهیان اعلام کرد: هشدار ایران به آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی

از سرگیری مرمت پل‌بند تاریخی لشکر شوشتر

امیرعبداللهیان: محاسبه رژیم اسراییل در مورد حماس غلط بود/ به نیروهای مقاومت دستور نمی‌دهیم

مرگ دانشمند ایرانی در یک حادثه

ثبت بالاترین مقدار تولید نفت ایران پس از تحریم‌ها

حذف یارانه تعدادی از یارانه بگیران در دی ماه/ ماجرا چیست؟

تراکتور به دور از حواشی به سمت موفقیت

مصرف سرانه نان در کشور سالی 170 کیلوگرم؛ نان ناسالم چه بلایی سر بدن می‌آورد؟

ویتامین‌ها از طریق مکمل‌ها تأمین نمی‌شوند

ابطال شرط سنی ورود به دانشگاه فرهنگیان از سوی دیوان عدالت اداری

ارتش آمریکا: 16 نقطه یمن را هدف قرار دادیم

آیا شما یک آدم سمّی هستید

واکاوی یک تراژدی / نابغه ای در لجنزار

آغاز جلسه دادگاه لاهه برای پرونده نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه

ارتش یک نفتکش آمریکایی را در دریای عمان توقیف کرد

همدان پایتخت گردشگری آسیا شد

مدیرعامل مرکز مبادله طلا و ارز خبر داد تخصیص اسکناس کشور مبدأ به مسافران تا عید نوروز

طرح آمریکا برای منطقه «بعد از جنگ غزه» با همکاری عربستان

فرصت 2 ماهه بانک مرکزی برای کاهش رشد پایه پولی و نقدینگی

اولین نشست کمیته فلسطین APA رئیس پارلمان کشورهای عربی: ساکنان در برابر جنایات رژیم صهیونیستی شریک جرم هستند

استارت پروژه «نبیل باهویی ٢» با حضور برانکو

وزیر کشور: انفجار تروریستی در کرمان خارج از رینگ حفاظتی مراسم بود

ادغام تعرفه رای دو انتخابات 1402

211 شیء تاریخی ایران در چین

طرح جامع مدیریت دریاچه نمک به تصویب رسید مخبر: دولت با جدیت به دنبال حل مشکلات حمل و نقل عمومی است

رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از مردم قم: دشمن سیاست «بیرون کشاندن مردم ایران از صحنه» را پیگیری می‌کند

تعلیق از خدمت 4 کارمند شهرداری دزفول

آخرین وضعیت ثبت‌نام در کاروان‌های حج

استفاده از معلم آقا در دبیرستان‌های دخترانه؛ نیازمند مجوز/ تعیین تکلیف مدیران زن مدارس پسرانه

ماجرای ارسال پیامک برای متقاضیان شیرخشک

دبیر هیات بادبانی استان هرمزگان: گسترش گردشگری ورزش‌های دریایی در هرمزگان یک ضرورت است

آغاز دور جدید گرانفروشی بلیت هواپیما؛ بلیت هواپیما به نرخ مصوب نیست

قوه قضاییه: حکم بخش دوم پرونده هواپیمای اوکراینی صادر شد/ متهم ردیف اول بازداشت است

کشف شیشه و هیروئین از یک خودروی سواری در هندیجان

بارورسازی ابر‌ها برای کشوری وسیع همچون ایران اجرایی و عملی نیست

کنعانی: مسئله دریای سرخ معلول است؛ علت نیست/ تدوین سند همکاری با روسیه در گام‌های نهایی است

اختلاف نظر درباره بدهی 100 میلیارد دلاری