بزرگنمایی:
شهروزفرحمند در گفتگو با خبرنگار صبح ملت در پاسخ به سوالی مبنی بر ماجرای مخلوط کردن خاک به گندم های تحویلی به سیلوها که چندی بیش در فضای مجازی و در گزارش خبر سیما آمده بود گفتند :
متاسفانه در برخی شهرها عمل اختلاط خاک یا سنگ با گندم، به عمد و توسط افراد سود جو ، دلالان و واسطه ها اتفاق افتاده است .معمولا خاک و سنگ را قاطی بار گندم می کنند تا بدین وسیله وزنش سنگین شده و هنگام تحویل به سیلوها پول بیشتری از دولت دریافت کنند ، که امیدوارم مراجع ذی صلاح هر چه زودتر با اقدامات مناسب دست واسطه ها و سود جویان را از ماجرای گندم و به طبع آن نان، که غذای بیجایگزین و برکت الهی در فرهنگ ایرانی است کوتاه کنند تا این رویه ی ناصواب و غیر قانونی در کسب مال ، دیگر کشاورزان را وسوسه نکند .
رییس اداره غله و خدمات بازرگانی دزفول در خصوص این که آیا این اتفاق در مورد گندم های تحویلی به سیلوها در شهرستان دزفول و یا شهرهای اطراف هم پیش آمده است بیان داشتند .
خوشبختانه ما در دزفول به دلیل سلامت نفس و پایبندی اعتقادی و اخلاقی کشاورزان با این موارد برخورد نداشته و کار تحویل وخریداری گندم از کشاورزان این خطه هرساله طبق برنامه وبر اساس توافقات فی مابین بخوبی انجام گرفته و می گیرد .
ایشان در ادامه به این نکته اشاره کردند این که گندم های تحویلی به سیلوها داری مقادیری از ناخالصی باشد در حد معمولِ خود طبیعی است . زیرا احتمال مخلوط شدن هر چیزی با محصولی که از سرِ زمینِ کشاورزی جمعآوری می شود وجود دارد ، مثل خاک و خاشاک ، تخم علف ها ، تخم جانوران موذی ، اما باید تاکید کرد این گندم که به کارخانه رسید این طور نیست که بلافاصله تبدیل به آرد شده و جهت تهیه ی نان به خبازان تحویل گردد ، بلکه این گندم ها طی فرایندهای مختلفی تمیز و بوجاری میشوند
به طوری که نزدیک به 10 مرتبه پوست گندم از آن جدا و تمام ناخالصی هایش از آن گرفته می شود آن گاه مغز گندم به آرد تبدیل شده و در خط تولید قرار می گیرد.
فرحمند همچنین با توجه به پرسش های شهروندان در مورد مصرف جو و سلامت نان های جو عرضه شده در فروشگاه ها و ضرورت استفاده از این نان ها برای برخی افراد که دچار ناراحتی های گوارشی و یا دیابت هستند بیان داشتند ، در این مورد باید ابتدا عرض کنم که جو، مصارف مختلفى دارد؛ بخش قابل توجهى از آن درسته یا نیمکوب در تغذیه ی دام بهکار مىرود.
همچنین در تغذیه انسان بهصورت نان یا انواع سوپ، غذاى کودکان و خوراکىهاى دیگر نقش مهمى دارد. بعضى از انواع جو را پوستکنى یا نیمکوب کرده پس از جدا شدن غلاف یا پوسته آن در تهیه ی انواع سوپ بهکار مىبرند.
ایشان در ادامه توضیح دادند که جو به شکل پودر شده در فروشگاه ها به میزان کم عرضه می شود. . لذا آرد جو از فراوانی بالایی برخوردار نیست و قیمتش هم بیشتر از آرد گندم است .
نان های جویی که در فانتزی پزها و نانوایی هایی عرضه می شود از درصد آردِ جوی بسیار کمی برخوردار هستند ، چون پخت این نوع نان اصلا صرفه ی اقتصادی ندارد ، معمولا این نان ها با آرد معمولی پخت می شود که جهت نزدیک کردن این نان ها به رنگ جو از پودرقهوه ویا حتی رنگ های خوراکی استفاده می کنند .نانی که از آرد جو تهیه می شود ، نانی خشک ، سفت و سنگینی است که جویدنش هم مشکل است ، وهر چقدر بماند سفت تر می شود .که این خصوصیت در نان های جویی که در بازار عرضه می شود اینگونه نیست .
رییس اداره غله و خدمات بازرگانی دزفول در پایان ضمن بر شمردن فواید بسیار زیاد مصرف جو درانواع مختلف و به ویژه به صورت نان جو توصیه نمودند از ان جا که نان جویِ اصل فواید بسیاری برای سلامتی دارد ، مخصوصا برای کسانی که بیماری قند دارند کسانی که به جهت ضرورت و به منظور سلامتی قصد تهیه ی نان جو را دارند بهتر است به جهت اطمینان ، خودشان در منزل ، اقدام به پخت آن نمایند .
گزارش : مریم مفتوح 99/2/31
تصویر : اینترنت