آخرین مطالب

پیرمرد 15 ساله! شعر وادبیات - هنر و رویدادها

پیرمرد 15 ساله!

  بزرگنمایی:

بدالعلی دستغیب می‌گوید: احمدرضا واقعا شاعر بود؛ اما در شعر بزرگسال موفق نبود البته شعرهای کودکش انصافاً خوب بود؛ زیرا به روحیه‌اش می‌خورد؛ او روحیه کودکانه داشت و همیشه 15ساله بود.
این نویسنده و منتقد ادبی پیشکسوت در پی درگذشت احمدرضا احمدی اظهار کرد: من از واقعه درگذشت احمدرضا احمدی بی‌خبر بودم و توسط خبرگزاری ایسنا از این واقعه باخبر شدم. به سهم خود، درگذشت احمدرضا احمدی را به خانواده ایشان، مردم گرامی کرمان و ایرانیان و شاعران و شعردوستان تسلیت می‌گویم.

او با بیان اینکه احمدرضا احمدی کتاب‌های زیادی نوشته و مصاحبه و مقالات فراوانی هم داشته است، گفت: من در سال 1344 یا 1345 ایشان را که به‌اتفاق سپانلو و تنی چند از نوپردازان به شیراز آمده بودند، دیدم و بحث مفصلی درباره شعر نو که سپانلو و احمدرضا احمدی و دیگران مبلغ آن بودند، داشتیم؛ این اشعار در آن زمان چیز عجیب‌وغریبی به نظر می‌رسید و حتی از اشعار تندترین پیروان نیما هم تندتر بود و به‌زودی موج نو نام گرفت و در میان جوان‌های کم‌سن‌وسال و تندرو، بازاری یافت.
دستغیب در ادامه بیان کرد: هیچ یک از شاعران نسل گذشته؛ مانند کسرایی، سایه، نادرپور، شاملو و دیگران موج نو را جدی نمی‌گرفتند و گمان می‌کردند که جوان‌ها به‌قصد تخریب شعر نیمایی به میدان آمده‌اند. فروغ فرخزاد می‌گوید: «موج ‌نوسرایان آزادی زیادی برای خودشان قائل بودند که بیشتر سهل‌انگاری و آسان‌گیری است نه آزادی».
او سپس گفت: دانش تجربی، اجتماعی و ادبی این نسل جوان که احمدرضا احمدی یکی از شاخص‌ترین آن‌ها بود، فوق‌العاده کم بود. آن‌ها کتاب‌های جدی را نخوانده بودند و برحسب ذوق و هوش خودشان شعر می‌گفتند. احمدرضا احمدی از نظر روانی هم حالت نامتعادلی داشت؛ گاهی در خود فرومی‌رفت و از جماو با خواندن شعر دیگری از احمدرضا احمدی، گفت: باید در شعر مشخص باشد مراد شاعر از فلان کلمه چیست و این موضوع با اینکه از شعر شاعر استنباط‌های گوناگون داشته باشند، فرق می‌کند. شاعر باید تجربه واقعی و مشخص را بگوید. مثلاً شاید یک عارف از شعری که درباره مرگ گفته، خوشش بیاید؛ اما یک خوش‌گذران بدش بیاید. اما این‌گونه نیست که شاعر مانند خواننده تعدد آرا داشته باشد. شاعر تجربه عاشقانه دارد یا ندارد و بازی با کلمه عشق دال بر عاشق شدن نیست.
این منتقد ادبی با تأکید بر این‌که احمدرضا احمدی در شعرهایی که برای بزرگسالان گفته موفق نیست و کارش بیشتر انشا و احساسات است، گفت: احمدرضا احمدی خود روحیه کودکانه داشت، حتی تا زمان پیری مانند بچه‌ها بود و متلک‌های قشنگی می‌گفت و دیگران خوششان می‌آمد. او می‌خواست در شعر هم این کار را انجام دهد درحالی‌که شعر خیلی جدی است، حتی شعر کمیک خیلی جدی است. احمدرضا برای کودکان هم کار می‌کرد، مقداری شعر کودکان نوشته که انصاف خوب است. او روحیه کودکی را می‌شناخت و با دنیای کودکان آشنا بود. کتاب‌ها و قصه‌هایی که برای کودکان نوشته خیلی خوب است.
عبدالعلی دستغیب در پایان گفت: با همه این اوصاف من درعین‌حال احمدرضا احمدی را شاعر می‌دانم، یعنی واقعاً شاعر بود. طبع شعر داشت و گاهی چیزهای شاعرانه خیلی‌خیلی خوبی درباره تنهایی و شب بیان می‌کرد. «در باران/ یک نان گرم خریدیم/ امید نبود که مسافر/ صبحانه را با ما بخورد/ حافظه ما از روزها/ از شب‌ها/ از زمان/ تهی شده بود.» احمدرضا احمدی احساسات ساده بچگانه و نوجوانانه را بیان می‌کند؛ اما در این احساسات عمیق نمی‌شود که آدم را تکان دهد. خیلی احساسی و سانتی‌مانتال است. احمدرضا در شعر فعال بود. در قصه‌نویسی برای کودکان و نمایشنامه خیلی جدی بود. مدتی در کانون بود. کتاب برای کودکان تنظیم می‌کرد. من درگذشت این پیرمرد 83ساله را که در واقع همیشه 15 سال بیشتر نداشت به جامعه ادبی و خانواده‌اش تسلیت می‌گویم.ع کناره می‌گرفت و گاه به میان جمع می‌آمد و خوش‌مشربی نشان می‌داد. شوخی‌های او در آن زمان بسیار مشهور بود و فی‌البداهه مطالب شوخی‌آمیزی بیان می‌کرد.

این منتقد ادبی خاطرنشان کرد: در آن دوره که ما سرگرم مبارزه با سنت‌گرایان بودیم، گرایش‌های متعدد شعر نو و شعر احمدرضا احمدی و موج ‌نویی‌ها را جدی نمی‌گرفتند و آن را تفنن شعر و شاعری می‌شناختند. البته چند بار در مطبوعات من با احمدرضا احمدی، یدالله رویایی و سپانلو برخورد قلمی داشتیم. به‌طور کلی اشعار حجم و شعر موج نو را به دور از جریان عمومی شعر متجدد فارسی می‌دانستم. یکی از اشکالات شعر احمدرضا احمدی و موج ‌نوسرایان جنبه بی‌وزنی آن‌ها بود، فاقد وزن عروضی و وزن نیمایی بود و بنابراین مثل نثر خوانده می‌شد.
او ادامه داد: مدت‌ها بعد دیگر خواندن این‌گونه شعرها را کنار گذاشتم و بیشتر سرگرم مطالعه اشعار کلاسیک شدم؛ اما در گوشه‌وکنار اشعار احمدرضا احمدی و دیگران را نگاهی می‌کردم. آنچه احمدرضا احمدی می‌گفت در دهه 70 به‌صورت موج نو ظاهر شد و نمایندگان زیادی پیدا کرد و هنوز هم ادامه دارد. این موج نو جدید که به پست‌مدرن نیز مشهور است و کسانی مانند باباچاهی از نمایندگان آن به‌حساب می‌آیند، طرز خاصی دارد که باید شکافته شود. این موج نو جدید نمایندگان موفقی هم دارد؛ مانند باباچاهی و یا برخی از شعرهای جوانان.
دستغیب سپس با بیان اینکه احمدرضا احمدی در شعر موفقیتی به دست نیاورد، درباره این دیدگاهش توضیح داد: اشعاری که احمدی گفته بود بیشتر به نثر مقطع شباهت داشت و برای نمونه قسمتی از شعر «خوشه انگور بی‌پیرایه» را می‌خوانم «ناگهان رفته بود/ حدس می‌زدیم به هنگام مرگش/ دریا جنین داشت/ و ستاره‌ها از آسمان به دریا سقوط می‌کردند/ همه چیز در خانه در سکوت/ و سکوت بود/... / سکوت ما عزاداران هم شفاف بود» او در واقع کاغذی جلوش گذاشته و هرچه خواسته نوشته و من استعاره مثبتی نمی‌بینم؛ مانند این است که من بنویسم «یک کراوات قرمزرنگ بدون حاشیه» به نظر نو می‌آید؛ اما باید زبان را درک کرد و دانست هر روز نمی‌شود شعر گفت و باید صبر کرد تا شعر به سراغ آدم بیاید و زمانی که شعر به سراغت آمد به آن وزن و فرم داد تا دلنشین شود و در مخاطب تأثیر بگذارد. فروغ به او قسم می‌دهد وزن را فراموش نکن. مسئله فقط وزن عروضی نیست، اوزان نو دیگر مثلاً نیمایی که بر پایه موسیقی فرنگی ساخته می‌شود هم هست. اما احمدرضا احمدی و همفکرانش استعاره‌های بدیع و بعید و غیرمترقبه به کار می‌بردند، این استعاره‌ها تجربه نشده بودند. مثلاً می‌گوید «دیگر از کسی نپرسیدیم/ که مرگ چگونه/ گاهی سراسیمه/ و گاهی خونسرد سراغ ما می‌آید» می‌توانیم بگوییم انشایی درباره مرگ از راه دور است، کسی که این را نوشته اصلاً از مرگ خبر ندارد، مرگ مسئله وحشتناکی است و به این سادگی نیست.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

پاکستان: هیچ نظامی یا غیرنظامی ایرانی هدف قرار نگرفتند

رئیس‌جمهور در دیدار اقشار و منتخبین شهرستان فیروزکوه: دولت به دنبال اولویت‌بندی کمبودها و مشکلات و سپس حل آن‌هاست

پیام مهدی طارمی برای مردم فلسطین

امیرعبداللهیان: هیچ تعارفی با طرف‌های تروریستی در پاکستان و عراق نداریم

اقدام دولت برای حمایت از مستمری‌بگیران

بهره‌مندی هنرستانیها از یک ماه کسری خدمت «سربازی»

یارانه یک میلیونی برای کودکان دارای اختلال رشد 5 دهک اول/ارزیابی 3 ماهه وضعیت رشد کودکان

وزیر دفاع : روسیه باید موضوع تمامیت ارضی ایران را رعایت کند

پالایشگاه‌های چینی برای خرید نفت ارزان راه افتادند

بازار سرمایه و کنترل تورم و نقدینگی و رشد تولید به قلم دکتر جواد درواری

تدوین تله فیلم *خط قرمز*به تهیه کنندگی عباس جاهد در استان اردبیل به پایان رسید

توافق نهایی با هند برای توسعه بندر چابهار

گزارش شرکت مالک نفت‌کش توقیف‌شده آمریکایی از وضع سلامتی گروه کارکنان آن در ایران

در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه هند امیرعبداللهیان اعلام کرد: هشدار ایران به آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی

از سرگیری مرمت پل‌بند تاریخی لشکر شوشتر

امیرعبداللهیان: محاسبه رژیم اسراییل در مورد حماس غلط بود/ به نیروهای مقاومت دستور نمی‌دهیم

مرگ دانشمند ایرانی در یک حادثه

ثبت بالاترین مقدار تولید نفت ایران پس از تحریم‌ها

حذف یارانه تعدادی از یارانه بگیران در دی ماه/ ماجرا چیست؟

تراکتور به دور از حواشی به سمت موفقیت

مصرف سرانه نان در کشور سالی 170 کیلوگرم؛ نان ناسالم چه بلایی سر بدن می‌آورد؟

ویتامین‌ها از طریق مکمل‌ها تأمین نمی‌شوند

ابطال شرط سنی ورود به دانشگاه فرهنگیان از سوی دیوان عدالت اداری

ارتش آمریکا: 16 نقطه یمن را هدف قرار دادیم

آیا شما یک آدم سمّی هستید

واکاوی یک تراژدی / نابغه ای در لجنزار

آغاز جلسه دادگاه لاهه برای پرونده نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه

ارتش یک نفتکش آمریکایی را در دریای عمان توقیف کرد

همدان پایتخت گردشگری آسیا شد

مدیرعامل مرکز مبادله طلا و ارز خبر داد تخصیص اسکناس کشور مبدأ به مسافران تا عید نوروز

طرح آمریکا برای منطقه «بعد از جنگ غزه» با همکاری عربستان

فرصت 2 ماهه بانک مرکزی برای کاهش رشد پایه پولی و نقدینگی

اولین نشست کمیته فلسطین APA رئیس پارلمان کشورهای عربی: ساکنان در برابر جنایات رژیم صهیونیستی شریک جرم هستند

استارت پروژه «نبیل باهویی ٢» با حضور برانکو

وزیر کشور: انفجار تروریستی در کرمان خارج از رینگ حفاظتی مراسم بود

ادغام تعرفه رای دو انتخابات 1402

211 شیء تاریخی ایران در چین

طرح جامع مدیریت دریاچه نمک به تصویب رسید مخبر: دولت با جدیت به دنبال حل مشکلات حمل و نقل عمومی است

رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از مردم قم: دشمن سیاست «بیرون کشاندن مردم ایران از صحنه» را پیگیری می‌کند

تعلیق از خدمت 4 کارمند شهرداری دزفول

آخرین وضعیت ثبت‌نام در کاروان‌های حج

استفاده از معلم آقا در دبیرستان‌های دخترانه؛ نیازمند مجوز/ تعیین تکلیف مدیران زن مدارس پسرانه

ماجرای ارسال پیامک برای متقاضیان شیرخشک

دبیر هیات بادبانی استان هرمزگان: گسترش گردشگری ورزش‌های دریایی در هرمزگان یک ضرورت است

آغاز دور جدید گرانفروشی بلیت هواپیما؛ بلیت هواپیما به نرخ مصوب نیست

قوه قضاییه: حکم بخش دوم پرونده هواپیمای اوکراینی صادر شد/ متهم ردیف اول بازداشت است

کشف شیشه و هیروئین از یک خودروی سواری در هندیجان

بارورسازی ابر‌ها برای کشوری وسیع همچون ایران اجرایی و عملی نیست

کنعانی: مسئله دریای سرخ معلول است؛ علت نیست/ تدوین سند همکاری با روسیه در گام‌های نهایی است

اختلاف نظر درباره بدهی 100 میلیارد دلاری