آخرین مطالب

صادق هدایت که بود و چه کرد؟

صادق هدایت که بود و چه کرد؟ تاریخ - شعر وادبیات

صادق هدایت که بود و چه کرد؟

  بزرگنمایی:

هفتاد و دو سال از روزی که صادق هدایت تصمیم گرفت دیگر زندگی نکند می‌گذرد.

به گزارش ایسنا، «در زندگی زخم‌هایی هست که مثل خوره در انزوا روح را آهسته می‌خورد و می‌تراشد. این دردها را نمی‌شود به کسی اظهار کرد چون عموما عادت دارند که این دردهای باورنکردنی را جزو اتفاقات و پیش‌آمدهای نادر و عجیب بشمارند.» این از عبارت‌هایی است که همه‌مان یک بار هم شده آن را خوانده‌ و یا دست کم شنیده‌ایم. این جمله‌ها را صادق هدایت در رمان «بوف کور» که سال 1315 در بمبئی منتشر کرد، نوشته است و 15 سال بعد هم در 19 فروردین سال 1330 به زندگی خود پایان داد. امروز 72 سال از زمانی که هدایت تصمیم گرفت شیر گاز را در آپارتمان اجاره‌ای‌اش در خیابان «شامپیونه» پاریس باز بگذارد  و به زندگی خود پایان دهد، می‌گذرد.

صادق هدایت روز 28 بهمن 1281 دو سال پیش از جنبش مشروطه ایران، در تهران خیابان کوشک به‌دنیا آمد. پدربزرگش رضاقلی‌خان هدایت از رجال دوره ناصری و پدرش رضاقلی اعتضادالملک، رئیس مدرسه نظام بود و مادرش زیورالملک، دختر مخبرالسلطنه. دایی صادق، نصرالملک هدایت در دوران پهلوی 14 بار وزیر و سناتور شد. زیورالملک، فردی تحصیل‌کرده بود و تمام روزنامه‌هایی آن دوران را می‌خواند و مانند اکثر خانواده هدایت وابسته به فرهنگ دوره قاجار بود و از دوران پهلوی دل خوشی نداشت. 

صادق در شش‌سالگی به دبستان علمیه فرستاده شد و با پایان تحصیلات ابتدایی به مدرسه دارالفنون رفت. هدایت در 15سالگی چشم‌درد سختی گرفت و مجبور شد برای بهبود، شش ماه خواندن و نوشتن را کنار بگذارد. این بیماری، او را یک‌ سال از هم‌شاگردی‌هایش عقب انداخت. در سال بعد، 1298 شمسی هدایت را به مدرسه سن‌لویی فرستادند. در آنجا درس‌ها را هم به ‌فارسی و هم به ‌فرانسوی تدریس می‌کردند. هدایت در سال 1304 از سن‌لویی فارغ‌التحصیل شد.

صادق هدایت نوشتن را از همان دوران مدرسه آغاز کرد و در آن زمان دو جزوه «رباعیات خیام» و «انسان و حیوان» را منتشر کرد؛ رباعیات خیام را در 18سالگی به‌سال 1302 و رساله «انسان و حیوان» را که پیش‌نویسی شد برای اثری درباره فواید گیاه‌خواری، پنج‌ سال بعد در اروپا.
هدایت نخستین داستانش را در اواخر سال 1929 م (1309 ش) در پاریس نوشت و عنوان «زنده‌به‌گور» را بر آن گذاشت. او در سال 1931 م (1310 ش) داستان «سایه مغول» را در مجموعه «انیران» و یک سال بعد 1311 ش مجموعه «سه قطره خون» شامل 11 داستان را انتشار داد. سال 1933 م (1312 ش) داستان «علویه‌خانم» را که سرشار از توصیف‌ها و محاوره‌های محلی و معمولی است، چاپ کرد.
صادق هدایت در دوران اقامت خود در بمبئی دو داستان به‌ زبان فرانسوی با نام‌های Lunatique و Sampingue نوشت. او به‌سال 1315 ش رمان بوف کور را که قبلاً در تهران پایه‌ریزی و آغاز کرده بود در بمبئی تکمیل کرد و در همان‌جا بسیار محدود، به‌چاپ رساند.

صادق هدایت که در سال 1305 برای تحصیل به بلژیک و فرانسه می‌رود، بعد از چندبار تغییر رشته با توجه به بی‌رغبتی‌اش به تحصیلات آکادمیک، از تحصیل انصراف می‌دهد و به ایران بازمی‌گردد.  پس از بازگشت از فرانسه، سال 1309 در «بانک ملی ایران» آغاز به‌کار می‌کند.  اندکی بعد، در مهر 1310 از این کار استعفا می‌کند. در این زمان طی نامه‌ای به دوستش، تقی رضوی می‌نویسد قصد دارد پس از استعفا به‌شکل شراکتی با دو نفر از دوستانش، کتابخانه‌ای دایر کنند؛ هرچند چنین نمی‌شود و در نامه بعدی‌اش به تقی رضوی به‌تاریخ مهر 1311 خود را کارمند اداره تجارت می‌نامد. هدایت از 6 شهریور 1311 تا دی ‌1313 در اداره‌کل تجارت کار می‌کرد و تا 30 اسفند 1314 در وزارت امور خارجه مشغول‌ بود. در این دوره او در «آژانس خبری پارس» استخدام شد که در آنجا وظیفه انتخاب متن و ترجمه از مطبوعات خارجی را برعهده داشت. پس از آن نیز دوره‌ای را در شرکت سهامی‌ کل ساختمان گذراند. در سال 1314 به هند می‌رود، بعد در سال 1316 پس از بازگشت از سفر هند، مجدداً در بانک ملی ایران استخدام شد؛ اما بیش از یک‌ سال در آنجا نماند. پس از آن، او با چاپ مقاله در مجلات مختلف همچون «موسیقی» امورات می‌گذراند. آخرین شغلی که هدایت، پیش از سفر بی‌بازگشتش، در ایران برعهده داشت، مترجمی برای دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران بود.

صادق هدایت، که پیش‌تر هم دست به خودکشی زده بود، سرانجام نهم‌ آوریل 1951 میلادی (19 فروردین 1330) دومین اقدام را در آپارتمان خود واقع در بولوار «سن میشل» خیابان «شامپیونه» پاریس انجام داد و با گشودن شیر گاز، زندگی خود را به‌پایان رساند. جسدش را در گورستان «پرلاشز» به خاک سپردند.

پرویز ناتل خانلری در مجموعه گفت‌وگوهایی که صدرالدین الهی با پرویز ناتل خانلری درباره صادق هدایت، نیما یوشیج، صادق چوبک و... داشته و از مرداد 1346 در مجله «سپید و سیاه» منتشر کرده و در قالب کتابی به نام «نقد بی‌غش» منتشر شده است، صادق هدایت را «میزرا قلمدون» می‌خواند که سال‌های آخر زندگی‌اش دیگر صادق هدایت سال‌های پیش از شهریور 1320 نبود. او دلیل به پوچی رسیدن هدایت را این‌گونه مطرح می‌کند: «هدایت در گیرودار جریانات سیاسی و مبارزات حاد آن روزی به جناح چپ پیوستگی بیش‌تر داشت... اما گذشت زمانه و آن سیل بنیان‌کن بی‌ایمانی که ناگهان فروریخت، مسیر اندیشه‌ها و زندگانی بسیاری از جوانان را عوض کرد و ناگزیر هدایت که در اولین ردیف این گروه قرار داشت از آن تأثیر در امان نماند... بی‌شبهه برای او دل برکندن از بزرگ علوی و عبدالحسین نوشین مشکل بود، اما مشکل‌تر آن بود که می‌دید آن‌چه را که چند سالی باور داشته، باز هم پوچ از آب درآمده است. به همین جهت نوعی بی‌ایمانی آمیخته به بدبینی چون نهال سر برکرده بود...

دگرگونی هدایت آن‌چنان چشم‌گیر و تکان‌دهنده بود که من در نخستین دیدارم واقعا تکان خوردم. هدایت دیگر حوصله گوش کردن حرف معمولی را نداشت. به اندک ناملایمی از کوره درمی‌رفت. عصبانی می‌شد. آن مرد محجوب متواضع، ناگهان چنان دگرگون شده بود که با کوچک‌ترین اشاره مخالفی زبان به دشنام و ناسزا می‌گشود. ظرافت و بذله‌گویی و نکته‌سنجی‌اش مبدل به خشونت و هرزه‌گویی و بددهنی شده بود. به همه کس و همه چیز بدبین بود و گاه که از اندازه می‌گذشت به زمین و زمان بد می‌گفت. دشنام می‌داد و همه چیز را مسخره می‌کرد.»

از نگاه خانلری صادق هدایت بر اثر نوعی پوچی حاصل از پندارِ بی‌اثر ماندن دست به خودکشی زده است: «گروهی معتقدند که هدایت در سال‌های آخر به علت ناتوانی در نوشتن دست به انتحار زد و یا شاید بعد از پیام کافکا به قول خودش دیگر حرفی برای گفتن نداشت. این شاید درست باشد، اما همه حقیقت این نیست. او به یک نوع پوچی رسیده بود. پوچی حاصل از نوشتن و بی‌اثر ماندن و هیچ‌گاه گمان نمی‌برد که بعد از مرگش این همه غوغا به پا خیزد.

در روزهای آخر هرکه از او می‌پرسید «آیا کار تازه‌ای کرده است یا چیز تازه‌ای نوشته است؟» هدایت جواب می‌داد: «مگه من ماشین تحریرم؟» این جواب به ظاهر ساده، حکایت از یک اندوه نهانی می‌کند. نویسنده کارش نوشتن است و کارش خلق است. وقتی نویسنده‌ای جواب بدهد «مگه من ماشین تحریرم؟» این به این معنی است که من دیگر به آن‌چه باید بنویسم اعتقاد ندارم. هدایت این اعتقاد را از دست داده بود.»

البته احسان طبری گفته است: «هدایت هرگز عضو حزب توده ایران‏ نبود. بینش فلسفی او به «کی‌یر کگارد» و «ژان پل سارتر» نزدیکی داشت. «فرانتس‏ کافکا»، نویسنده آلمانی‌زبان چک را بسیار می‏‌پسندید و دوست می‏‌داشت. ذاتا بدبین‏ بود. زندگی را نوعی تحمیل بیولوژیک‏ طبیعت می‌‏دانست.

خود کشی را - که چند بار در زندگی‏ آن را آزموده بود - پاسخ شایسته انسان به‏ این تحمیل طبیعت می‌‏شمرد. تلخی و اندوه مغرورانه‏‌ای در روانش رخنه داشت.»

انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

آغاز اکران خاکجا در اورآسیا

آیین بزرگداشت شاعر پارسی گوی هندی «امیر خسرو دهلوی» در ایران برگزار شد .

اجرای پویش ملی غربالگری بیماری های دیابت و فشارخون در ادارات شهرستان دزفول

پیشرفت فوتبال ایران در دستان مجید جلالی

ریاست دانشگاه پیام نور خوزستان:دانشگاه بزرگترین نهادی است که قادر به شناسایی مشکلات جامعه و یافتن راهکارهای علمی است

صحرایی: وزیر آموزش و پرورش شرمنده‌ترین وزیر کابینه دولت است/بودجه آموزش و پرورش را «درصدگیری» نکنید

نظر سازمان محیط زیست درباره هشدار سازمان بازرسی کل کشور

دبیر شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی خبر داد طرح کارآمدی دانشگاه‌ها در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت

استقبال رسمی مخبر از نخست وزیر سوریه

ثبت اطلاعات اولیه سلامت 85 میلیون ایرانی / لزوم تکمیل نواقص نسخه‌پیچی الکترونیک

هدف‌گذاری افزایش 10 برابری تولید انرژی تجدیدپذیر در پایان دولت سیزدهم

هند می‌خواهد تا سال 2047 یک پایگاه در ماه بسازد

بازی، بازی، بازی و (دوباره بازی) هانیه بابانژاد

اجرای نمایش «والهه» همزمان با ایام فاطمیه در برج آزادی

مسابقه سیمولتانه دزفول

وزیر ارشاد در حاشیه رویداد رسانه‌ای «حریر»: بگیر و ببند در فرهنگ را قبول ندارم؛ نمی‌شود یک‌شبه کن‌ فیکون کرد!

هشدار امیرعبداللهیان نسبت به پیامدهای عدم توجه به درخواست گوترش از شورای امنیت سازمان ملل

در جشن احیا 185 واحد راکد تولیدی و صنعتی البرز عنوان شد تاکید رئیس جمهور بر پرهیز از واردات بی‌رویه کالاهایی که تولید داخل دارند

«شکاف سنی» بین اندام‌ها و بدن فرد چیست؟

«کلاس مجازی» به شبکه شاد اضافه می‌شود/ چرایی اختلال شاد در برخی روزهای آلودگی هوا؟

«جشن سده» چگونه جهانی ‌شد؟

آینده سفرهای هوایی متحول می‌شود طراحی منحصربه‌فرد هواپیمایی با ظاهر شبیه به تخم مرغ

رئیس جمهور وارد استان البرز شد

آمادگی تأمین‌ اجتماعی برای پوشش بیمه‌ای دانشجویان

یادداشتی برای نمایش« انسان، اسب، پنجاه پنجاه »منتقد: امین پاک فطرت

برگزاری کارگاه « فن بیان و نویسندگی» در دزفول

پلیس ترکیه تتلو را تحویل ایران داد.

ماموریت دانشگاه فرهنگیان در تغییر نگرش معلم نسبت به برنامه درسی

جلسه کانون مربیان ایران برگزار شد

افزودن دو پرواز جدید به فرودگاه اهواز به مقصد قشم

مخدر «زامبی» تهدیدی نوظهور؛ فوت مصرف‌کنندگان بعد از اوردوز

دادگاه عمومی حقوقی تهران رای داد محکومیت آمریکا به پرداخت 49 میلیارد دلار در پرونده ترور سردار سلیمانی

ارشادی: اقدامات قهرآمیز یکجانبه بر ناوبری دریایی اثر منفی دارد

سهم 35 درصدی «شایستگی معلمی» برای قبولی در کنکور «تربیت معلم»/ ظرفیت معلم شدن 31 هزار داوطلب

ده‌ها تانک و خودروی زرهی اشغالگران از 3 طرف خان یونس را محاصره کرده‌اند

فرمانده انتظامی شوش از دستگیری یک سارق اماکن دولتی با 2 فقره سرقت در این شهرستان خبر داد.

محبوب ترین خوراکی های ایرانی از نگاه سایت GEO

گواهینامه‌های رانندگی 5 رنگ می‌شوند

تزریق سم به معده/ لاغری به قیمت جان

عرضه ماهانه 10 قوطی شیرخشک یارانه‌ای و 10 قوطی آزاد به هر نوزاد

معاون اداره نظارت بر طرح های عمرانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون توسعه مدیریت و منابع اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان از مجتمع فرهنگی و سینمایی دزفول بازدید کردند

"داز" درختچه‌ای کاربردی در تولید صنایع دستی سیستان و بلوچستان

/بە مناسبت روز جهانی خاک/ خاک حاصلخیزی که پنج برابر استاندارد جهانی فرسایش می‌یابد!

افشای جزئیات طرح آمریکا برای آینده غزه پس از جنگ

یک عضو کمیسیون صنایع و معادن: مردم می‌توانند خودروهای کارکرده وارد کنند

امیرعبداللهیان خبر داد تمرکز نشست مسکو بر نیرومندسازی همکاری‌های اقتصادی 5 کشور ساحلی دریای خزر

فرشته و هیولا و پیچیدگی این راز

طراحی جلد ششم کتاب شاعر و ادیتور معروف ژاپنی ، توسط عبدالرضا رابطی هنرمند برجسته کشورمان

بیمه اربعین اجباری می شود

یک کتاب خوب/ توانمندی های نهان