آخرین مطالب

حیدری در غیرمحرمانه مطرح کرد:نظام اقتصادی کشور باید اصلاح شود

رئیس موسسه عالی آموزش بانکداری ایران اذعان کرد: مقدم بر اصلاح نظام اقتصادی، اصلاح نظام اداری است و بدون آن اصلاح نظام اقتصادی میسر نخواهد شد. اقتصادی - اجتماعی - اطلاع رسانی وبازاریابی - حوزه کار وکارگری ، کار آفرینی

رئیس موسسه عالی آموزش بانکداری ایران اذعان کرد: مقدم بر اصلاح نظام اقتصادی، اصلاح نظام اداری است و بدون آن اصلاح نظام اقتصادی میسر نخواهد شد.

  بزرگنمایی:
اگر میزان نقدینگی در کشور با حجم تولید کالا و خدمات متناسب باشد، این نسبت مناسب است و می تواند به اقتصاد کمک کرده و رونق ایجاد کند. اگر نقدینگی به مراتب بیشتر از میزان تولید ناخالص داخلی باشد، به معنای خلق پول است و این پول، پول بد است و توازن اقتصادی کشور را بهم می زند و بیش از ظرفیت اقتصاد است که موجب آثار تورمی می شود.

حیدری در غیرمحرمانه مطرح کرد:نظام اقتصادی کشور باید اصلاح شود

رئیس موسسه عالی آموزش بانکداری ایران اذعان کرد: مقدم بر اصلاح نظام اقتصادی، اصلاح نظام اداری است و بدون آن اصلاح نظام اقتصادی میسر نخواهد شد.

به گزارش ٌصبح ملت نیوز به نقل از  روابط عمومی برنامه «غیرمحرمانه»، برنامه تلویزیونی غیرمحرمانه با موضوع «خلق پول» با حضور«امیرعلی موسی خانی دانش آموخته اقتصاد مالی»؛«فرشاد حیدری معاون سابق نظارت بانک مرکزی و رئیس موسسه عالی آموزش بانکداری ایران»؛«صالحی پژوهشگر اقتصادی» و «مهدی لو اقتصاددان» هشتم بهمن‌ماه از شبکه دو سیما پخش شد.

 

حیدری رئیس موسسه عالی آموزش بانکداری ایران اظهار کرد: در کتب اقتصادی تعریفی جامع از پول که همه بر آن اتفاق نظر داشته باشند، نشده است. شاید می توان گفت که پول هر آن چیزی است که مردم به آن پول بگویند.

وی افزود: اگر میزان نقدینگی در کشور با حجم تولید کالا و خدمات متناسب باشد، این نسبت مناسب است و می تواند به اقتصاد کمک کرده و رونق ایجاد کند. اگر نقدینگی به مراتب بیشتر از میزان تولید ناخالص داخلی باشد، به معنای خلق پول است و این پول، پول بد است و توازن اقتصادی کشور را بهم می زند و بیش از ظرفیت اقتصاد است که موجب آثار تورمی می شود.

حیدری اضافه کرد: آمار عدد نقدینگی در حال حاضر تا پایان آذرماه، 4هزار ترلیون و 400هزار میلیارد تومان است.

وی همچنین گفت: اگر اقتصاد را به بدن تشبیه کنیم، خون در بدن در اقتصاد حکم پول است که به میزان مشخصی به آن نیاز دارد. میزان پول مورد نیاز در اقتصاد به میزان تولید ناخالص داخلی است و میزان رشد نقدینگی با میزان رشد اقتصاد باید تناسب داشته باشد.  اگر رشد تولید ناخالص داخلی در مدت ده سال صفر بوده و حجم پول افزایش می یابد، نتیجه آن افزایش سطح عمومی قیمت ها و تورم می شود.

حیدری معتقد است؛ اگر بخواهیم کشور در مسیر پیشرفت قرار گیرد، حتما باید نظام اقتصادی را اصلاح کرد. اما شایان ذکر است که مقدم بر اصلاح نظام اقتصادی، اصلاح نظام اداری است و بدون آن اصلاح نظام اقتصادی میسر نخواهد شد.

خلق پول به معنای تاراج نهان و سلب مالکیت است

موسی خانی دانش آموخته اقتصاد مالی با بیان اینکه خلق پول امری کاذب است، گفت: دسته ای از پول، به عنوان پول خوب است که دارای پشتوانه است و در برابر پول بد است و پول بد، پولی است که پشتوانه ندارد و در نهایت کشورها به این نتیجه می رسند که نیاز به این پول ندارند.

وی افزود: خلق پول به معنای تاراج نهان و سلب مالکیت است که کسانی که نزدیک به قدرت های سیاسی هستند این سلب مالکیت را انجام می دهند و تمامی نابسامانی هایی که در اقتصاد مشاهده می شود بواسطه خلق پول و تاراج پول شکل می گیرد. اگر در جامعه بحران محیط زیست بوجود می آید به دلیل خلق پول است. بدین معنا که دولتی اگر بخواهد رونق مصنوعی ایجاد کند و نرخ سود را پائین آورد بعد از مدتی که پول در جامعه زیاد شد، مجبور خواهد شد که نرخ سود را افزایش دهد و شرکت ها شروع به ورشکست شدن می کنند و در راستای آن فقر، بی کاری، بزهکاری افزایش می یابد.

موسی خانی اضافه کرد: افرادی که سلب مالکیت شدند افرادی هستند که تلاش آنها به وسیله افرادی سلب مالکیت شدند و تورم پس انداز آنها را نابود کرده است.

وی همچنین گفت: در حال حاضر در کل دنیا بزرگترین جرم بدون مجازات و بسیار پرمنفعت چاپ پول است که منجر به سلب مالکیت از فرد می شود.

موسی خانی افزود: تکنولوژی موجود در کشور ناپخته و بسیار خام است و این مسئله کشور را به فقر و قهقرا سوق می دهد و در نهایت مردم کشور به برده کشورهای دیگر تبدیل می شوند.

پول شر مطلق نیست لیکن باعث تمام بدبختی هاست

مهدی لو اقتصاددان اظهار داشت: در حال حاضر نقدینگی بیش از 4هزار هزار میلیارد تومان است و نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی، حدود 70درصد است.

وی افزود: پول شر مطلق نیست لیکن باعث تمام بدبختی هاست. پول ذاتا شر نیست نحوه استفاده ما از پول است که باعث بروز مشکلات شده است. پول ابزاری برای پیشبرد اهداف اقتصادی است. بنابراین؛ باید پول را در چارچوب شرایط و ساختار اقتصادی کشور و به صورت بهینه استفاده کرد.   

مهدی لو بیان کرد: در کشور توسعه نیافته و یا در حال توسعه همواره رشد اقتصادی باید با طرف عرضه اقتصاد باشد. نقدینگی به خودی خود بد نیست. البته باید بگویم که ما چیزی به عنوان هدایت نقدینگی به سمت تولید نداریم. آنچکه در تولید اتفاق می افتد، سرمایه گذاری است و تبدیل پول به سرمایه است که باعث تولید می شود. به دلایل مختلفی از سوی طرف تولید و عرضه دچار مشکل هستیم، که ریشه این مشکل وجود فضای نااطمینانی در اقتصاد کشور است و سرمایه گذار در طی ده سال اخیر میزان تشکیل سرمایه ما از عدد 70هزار میلیارد تومان در سال 1390 به 100هزار میلیارد تومان رسیده و تشکیل سرمایه گذاری جوابگوی اصطحلاک ما هم نیست.

وی با بیان اینکه تورم امروز تنها ناشی از پدیده پولی نیست بلکه بهره وری یکی از مسائل بسیار مهم در ایجاد تورم است، افزود: سطح بهره وری اقتصاد ما پائین است. اگر بخواهیم معضل اقتصادی را در ایران چاره کنیم باید به امر خلق نقدینگی و ارتقاء بهره وری بپردازیم. در خصوص نقدینگی باید به موضوع انضباط مالی دولت پرداخت. وظیفه دولت این است که به سرعت فضای کسب و کار کشور را بهبود بخشد و اقتصاد را به مردم واگذار کند و مخارج خود را کاهش دهد تا بدین روش بودجه متعادل شود.

مهدی لو در ادامه گفت: یکی از مولفه هایی که بایستی در خصوص تورم در کشور مدیریت شود، اصلاح نظام بانکی کشور است که مقوله ای بسیار مهم و در عین حال بسیار پیچیده است که از ضروریات بسیار کلیدی کشور است که می بایست اهل فن این معضل را شناسایی کرده و با تدبیر به چاره اندیشی بپردازند.  

وی اضافه کرد: برخی معتقدند که بانک مرکزی باید مستقل باشد، لیکن این امکان اصلا وجود ندارد. استقلال بانک مرکزی به معنای این است که دولت خیلی از تصمیمات کوتاه مدت پیروی نکند. بنابراین؛ استقلال بانک مرکزی بحثی مهمل و بی فایده ای است. استقلال بانک مرکزی یعنی اینکه قدرت خلق پول را از بانک مرکزی بگیریم.  

مهدی لو خاطرنشان کرد: مشکل اساسی ما این است که اقتصاد را یک موجود زنده نمی بینیم، در حالیکه اقتصاد یک موجود زنده است و صاحب شمول و حافظه است. اقتصاد را نمی توان دستوری اداره کرد و نمی توان هر شکلی که بخواهیم به او بدهیم.

ریشه اصلی مشکلات ما مربوط به نظام پولی و مالی است

صالحی پژوهشگر اقتصادی یادآور شد: رشد پول باید در یک تناسب منطقی با رشد اقتصادی باشد و نه حجم تولید. رشد اقتصادی به معنای  میزان رشد حجم تولید است.

وی افزود: حجم تولید در کشور در 10سال گذشته ثابت مانده و کاهش نیافته است، لیکن نقدینگی 10برابر شده است.

صالحی اضافه کرد: در کشور برای خلق نقدینگی 4موتور وجود دارد، 2موتور آن را دولت و 2موتور دیگر آن بواسطه نظام شبکه بانکی انجام می شود. موتورهایی که در دولت خلق نقدینگی می کنند، اولین آن افزایش خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی است که به عبارت ساده تر آن چاپ ریال به پشتوانه دلار نفتی است. موتور دوم خلق نقدینگی آنجاست که تا اواسط سال دولت ریال به پشتوانه دلار نفتی چاپ می کند و با تمام شدن دلار، ریال بدون پشتوانه چاپ می کند که به آن کسری بودجه یا استقراض پول از بانک مرکزی گفته می شود.

وی با تاکید براینکه چاپ پول یک قدرت حاکمیتی نیست، گفت: واقعیت این است که به صورت تاریخی 15درصد و در طول دهه 90، زیر ده درصد از کل نقدینگی ایجاد شده در کشور، توسط این دو موتور دولت بوده است.

صالحی افزود: نکته شایان توجه این است که از ده برابر افزایش نقدینگی در سال های اخیر تنها 15درصد، آن توسط دو موتور مولد دولتی ایجاد شده و حتی در دهه 90، ده درصد آن و مابقی موتور بخش بانکی و غیردولتی ایجاد کرده اند.

وی با تاکید بر اینکه ریشه اصلی مشکلات ما مربوط به نظام پولی و مالی است، اذعان کرد: تحریم و تمامی مشکلاتی که در حوزه حکمرانی وجود دارد، اثر خود را در بخش حقیقی اقتصاد می گذارد. لیکن از سویی کشورهایی مانند ترکیه هستند که رشد اقتصادی داشتند اما همواره دچار تورم بودند.

صالحی عنوان کرد: امروز 95درصد، نارضایتی مردم ما از این نیست که چرا رشد اقتصادی نداریم بلکه بدلیل وجود تورم است. وقتی تورم در کشور بالا باشد، انگیزه سفته بازی و درخواست وام افزایش می یابد و ضریب فزاینده افزایش می یابد و ما می دانیم که بانک ها با وام دادن است که پول خلق می کنند. در نتیجه وقتی ضریب فزاینده افزایش می یابد، نقدینگی نیز بالا رفته و تورم افزایش می یابد و در چرخه باطل می افتیم.

 

 

‎‎گفتنی ست؛ «غیرمحرمانه» کاری است از گروه اقتصاد و دانش به تهیه کنندگی و کارگردانی علیرضا ابراهیمی و اجرای محمدجعفر خسروی که جمعه‌ها ساعت 17:45 از شبکه دو سیما پخش می‌شود.


نظرات شما

admin-magz

کبیری

در این جلسه یک شیر پاک خورده ای نبود بگوید برادر از خواب بیدار شو ، پنجاه سال است تکلیف این موضوع روشن شده قانون پولی و بانکی کشور ‌مصوب ۱۳۵۱.۴.۱۸ ‌قسمت اول - پول ‌ماده ۱ - ‌الف - واحد پول ایران ریال است. ریال برابر صد دینار است. ب - یک ریال برابر یکصد و هشت هزار و پنجاه و پنج ده میلیونیم ۰.۰۱۰۸۰۵۵ گرم طلای خالص است.

۱۴۰۰/۱۱/۰۸

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

پاکستان: هیچ نظامی یا غیرنظامی ایرانی هدف قرار نگرفتند

رئیس‌جمهور در دیدار اقشار و منتخبین شهرستان فیروزکوه: دولت به دنبال اولویت‌بندی کمبودها و مشکلات و سپس حل آن‌هاست

پیام مهدی طارمی برای مردم فلسطین

امیرعبداللهیان: هیچ تعارفی با طرف‌های تروریستی در پاکستان و عراق نداریم

اقدام دولت برای حمایت از مستمری‌بگیران

بهره‌مندی هنرستانیها از یک ماه کسری خدمت «سربازی»

یارانه یک میلیونی برای کودکان دارای اختلال رشد 5 دهک اول/ارزیابی 3 ماهه وضعیت رشد کودکان

وزیر دفاع : روسیه باید موضوع تمامیت ارضی ایران را رعایت کند

پالایشگاه‌های چینی برای خرید نفت ارزان راه افتادند

بازار سرمایه و کنترل تورم و نقدینگی و رشد تولید به قلم دکتر جواد درواری

تدوین تله فیلم *خط قرمز*به تهیه کنندگی عباس جاهد در استان اردبیل به پایان رسید

توافق نهایی با هند برای توسعه بندر چابهار

گزارش شرکت مالک نفت‌کش توقیف‌شده آمریکایی از وضع سلامتی گروه کارکنان آن در ایران

در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با وزیر خارجه هند امیرعبداللهیان اعلام کرد: هشدار ایران به آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی

از سرگیری مرمت پل‌بند تاریخی لشکر شوشتر

امیرعبداللهیان: محاسبه رژیم اسراییل در مورد حماس غلط بود/ به نیروهای مقاومت دستور نمی‌دهیم

مرگ دانشمند ایرانی در یک حادثه

ثبت بالاترین مقدار تولید نفت ایران پس از تحریم‌ها

حذف یارانه تعدادی از یارانه بگیران در دی ماه/ ماجرا چیست؟

تراکتور به دور از حواشی به سمت موفقیت

مصرف سرانه نان در کشور سالی 170 کیلوگرم؛ نان ناسالم چه بلایی سر بدن می‌آورد؟

ویتامین‌ها از طریق مکمل‌ها تأمین نمی‌شوند

ابطال شرط سنی ورود به دانشگاه فرهنگیان از سوی دیوان عدالت اداری

ارتش آمریکا: 16 نقطه یمن را هدف قرار دادیم

آیا شما یک آدم سمّی هستید

واکاوی یک تراژدی / نابغه ای در لجنزار

آغاز جلسه دادگاه لاهه برای پرونده نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه

ارتش یک نفتکش آمریکایی را در دریای عمان توقیف کرد

همدان پایتخت گردشگری آسیا شد

مدیرعامل مرکز مبادله طلا و ارز خبر داد تخصیص اسکناس کشور مبدأ به مسافران تا عید نوروز

طرح آمریکا برای منطقه «بعد از جنگ غزه» با همکاری عربستان

فرصت 2 ماهه بانک مرکزی برای کاهش رشد پایه پولی و نقدینگی

اولین نشست کمیته فلسطین APA رئیس پارلمان کشورهای عربی: ساکنان در برابر جنایات رژیم صهیونیستی شریک جرم هستند

استارت پروژه «نبیل باهویی ٢» با حضور برانکو

وزیر کشور: انفجار تروریستی در کرمان خارج از رینگ حفاظتی مراسم بود

ادغام تعرفه رای دو انتخابات 1402

211 شیء تاریخی ایران در چین

طرح جامع مدیریت دریاچه نمک به تصویب رسید مخبر: دولت با جدیت به دنبال حل مشکلات حمل و نقل عمومی است

رهبر انقلاب در دیدار هزاران نفر از مردم قم: دشمن سیاست «بیرون کشاندن مردم ایران از صحنه» را پیگیری می‌کند

تعلیق از خدمت 4 کارمند شهرداری دزفول

آخرین وضعیت ثبت‌نام در کاروان‌های حج

استفاده از معلم آقا در دبیرستان‌های دخترانه؛ نیازمند مجوز/ تعیین تکلیف مدیران زن مدارس پسرانه

ماجرای ارسال پیامک برای متقاضیان شیرخشک

دبیر هیات بادبانی استان هرمزگان: گسترش گردشگری ورزش‌های دریایی در هرمزگان یک ضرورت است

آغاز دور جدید گرانفروشی بلیت هواپیما؛ بلیت هواپیما به نرخ مصوب نیست

قوه قضاییه: حکم بخش دوم پرونده هواپیمای اوکراینی صادر شد/ متهم ردیف اول بازداشت است

کشف شیشه و هیروئین از یک خودروی سواری در هندیجان

بارورسازی ابر‌ها برای کشوری وسیع همچون ایران اجرایی و عملی نیست

کنعانی: مسئله دریای سرخ معلول است؛ علت نیست/ تدوین سند همکاری با روسیه در گام‌های نهایی است

اختلاف نظر درباره بدهی 100 میلیارد دلاری