آخرین مطالب

مهمترین ترکیبات غذایی ضد سرطان علمی وفناوری

مهمترین ترکیبات غذایی ضد سرطان

  بزرگنمایی:

عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور با تاکید بر اینکه ترکیباتی که در مواد غذایی، خوراک دام و طیور، محصولات زراعی و دامی مورد استفاده قرار می‌گیرند، باید قبل استفاده مورد تأیید مراجع قانونی قرار گرفته باشند، برخی ترکیبات غذایی سرطان‌زا و همچنین مواد غذایی دارای بیشترین اثر حفاظتی در برابر بروز سرطان را تشریح کرد.
 
به گزارش جام جم آنلاین، ‌خدیجه خوش طینت در گفتگو با ایسنا با بیان اینکه به منظور حفظ سلامت مصرف کنندگان، ایمنی مواد غذایی از لحاظ ترکیبات غیر تغذیه‌ای آنها همواره مورد ارزیابی قرار می‌گیرد، گفت: این مواد شامل افزودنی‌های شیمیایی و باقیمانده سموم آفت کش‌ها و داروهای دامپزشکی حتی در مقادیر کم و تحت عنوان آلاینده (چه طبیعی و چه ساخت بشر) و ترکیبات حاصل از تجزیه مواد شیمیایی مورد استفاده در تولید مواد غذایی می‌شوند.
وی ادامه داد: اولین بار در سال 2002 وجود مقادیر قابل توجهی آکریلامید در مواد غذایی که تحت فرآیند و پخت در دماهای بالا قرار می‌گیرند، گزارش شد. این مورد زنگ خطری برای ارزیابان خطر در مواد غذایی است. آکریلامید هم سرطان‌زا و هم برای عملکرد ژن‌ها مضر و همچنین در مقادیر کم نیز خطرناک است، این در حالیست که امکان حذف کامل این ترکیبات وجود ندارد.
ترکیبات مواد غذایی سرطان‌زا
وی با تاکید بر اینکه ترکیباتی که در مواد غذایی، خوراک دام و طیور، محصولات زراعی و دامی مورد استفاده قرار می‌گیرند باید قبل استفاده از این لحاظ مورد تأیید مراجع قانونی قرار گرفته باشند، به برخی از نمونه‌های آن اشاره کرد و گفت: ساخارین (شیرین کننده)، بوتیل هیدروکسی آنیزول (آنتی اکسیدان)، رنگ 2G (رنگ مصنوعی)، نیتروزآمین حاصل از ترکیب نیتریت / نیترات (نگهدارنده شیمیایی) با پروتئین‌ها و نیز طعم دهنده‌هایی مانند فورفورال و عطر و طعم دودی، مثال‌هایی از ترکیبات پرخطر در بروز سرطان هستند.
آلاینده‌های محیط زیست با احتمال سرطان‌زایی و جهش‌زایی
وی ادامه داد: نوعی ترکیبات آلی با نام هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای، آلاینده محیط زیست به حساب می آیند و احتمال سرطان‌زایی و جهش‌زایی دارند. این ترکیبات نه تنها در محیط زیست (هوا، خاک و آب)، بلکه در انواع مواد غذایی یافت می‌شوند. این ترکیبات در دود کباب، گاز خروجی از اگزوز موتور وسایل نقلیه، پالایشگاه نفت، نیروگاه‌ها، احتراق زباله، لجن فاضلاب، نشت نفت / بنزین و دود سیگار وجود دارند.
وی با بیان اینکه به علت ماهیت شیمیایی این ترکیبات، امکان تجمع در مواد غذایی وجود دارد، گفت: در صورت مصرف، هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای بر سوخت و ساز درون سلول اثر می‌گذارند و می‌توانند جهش ژنتیکی را موجب شوند. دریافت این ترکیبات از مواد غذایی، منبع اصلی تماس انسان است.
هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای در چه موادی یافت می‌شود؟
عضو هیات علمی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه در سال‌های اخیر هم در کشورهای درحال توسعه و هم در کشورهای پیشرفته، غلظت مقادیر هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای نه تنها در محیط زیست، بلکه در زنجیره غذایی نیز مشاهده می‌شود، عنوان کرد: دریافت این ترکیبات از طریق مواد غذایی، خطر سلامت عمومی و از جمله خطر بروز سرطان را به همراه دارد.
به گفته وی، متداول‌ترین مواد غذایی حاوی این ترکیبات شامل مواد غذایی کبابی و دودی‌شده، مانند ماهی دودی، گوشت کبابی و روغن خارج‌شده از آن (که بر روی اجزای دستگاه می‌ریزد و می‌سوزد)، است. در مواد غذایی بسته‌بندی شده نیز هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای می‌توانند هنگام فرایند بسته‌بندی از طریق آلوده شدن مواد غذایی با روغن موجود بین قطعات دستگاه، وارد آنها شوند. از این رو پایش و اندازه‌گیری این ترکیبات در مواد غذایی اهمیت بسیاری دارد.
مواد ضد سرطان
خوش طینت با بیان اینکه تحقیقات انجام شده در 60 سال اخیر، بر روی ترکیبات سرطان‌زا، عوامل چندگانه خطر سرطان در محیط زیست و نیز مواد غذایی را شناسایی کرده است، تاکید کرد: تلاش برای بی‌ثمر کردن ترکیبات سرطان‌زا منجر به کشف بسیاری از ترکیبات موجود در موادغذایی گیاهی شده که فعالیت‌های بیوشیمیایی و زیستی برای پیشگیری از بروز سرطان را از خود نشان داده‌اند.
«غذادارو» چیست؟
وی ادامه داد: اصطلاح غذادارو برای ترکیباتی در مواد غذایی به‌کار می‌رود که خواص ارتقای سلامتی دارند. ترکیبات غذایی ضد سرطان موضوع تحقیقات نسبتاً جدید و مداومی است که به‌منظور پیشگیری شیمیایی از سرطان انجام می‌شوند.به طور مثال در سال 2004 انجمن بین‌المللی تحقیق بر روی سرطان شواهد موجود درباره خواص ضد سرطانی ترکیباتی به نام ایزوتیوسیانات‌ها و ایندول‌ها در انسان را بررسی کرد و نشان داد که خوردن گیاهان خانواده کلم احتمالاً در کاهش خطر سرطان معده و ریه نقش دارد. اما شواهد کافی در مورد اینکه مصرف این مواد «قطعا» بروز سرطان در سایر اعضای بدن را کاهش می‌دهد، وجود ندارد. البته بر اساس تحقیقات مشابه انجام شده بر روی حیوانات آزمایشگاهی، تأثیر مصرف این گیاهان بر کاهش بروز سرطان به‌ویژه سرطان روده بزرگ، غدد شیری و کبد نشان داده شده است.
مواد غذایی دارای بیشترین اثر حفاظتی در برابر بروز سرطان
وی با اشاره به انواع متداول گیاهان خانواده کلم شامل کلم، گل کلم، کلم بروکلی، کلم فندقی، شلغم و تربچه، تصریح کرد: پلی فنول‌ها، فلاونوییدها، ویتامین‌ها، ایزوتیوسیانات‌ها و ایندول‌های موجود در این گیاهان می‌توانند خاصیت ارتقای سلامتی داشته باشند.
وی با اشاره به مکانیسم اثرات ضدسرطان‌زایی ایزوتیوسیانات‌ها و ایندول‌ها، عنوان کرد: تعدیل تخریب DNA (ماده وراثتی)، کاهش فعالیت ترکیبات سرطان‌زا، افزایش سم‌زدایی ترکیبات سرطان‌زا و مهار رشد و تکثیر سلول‌های سرطانی برخی از آنهاست.
عضو هیأت علمی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی در پایان با بیان اینکه ارتباط مثبت بین مصرف میوه و سبزی و کاهش شیوع سرطان معده، مری، ریه، حفره دهان، لایه داخلی رحم (اندومتر)، پانکراس (لوزالمعده) و کولون (روده بزرگ) نشان داده شده است، گفت: بسته به نوع گیاه و میزان اثربخشی، سبزی‌های خام، سبزی‌های سبز، سبزی‌های خانواده کلم، هویج و گوجه فرنگی بیشترین اثر حفاظتی را در برابر بروز سرطان دارند.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

آخرین اخبار

زن و نقش آن در طب و طبابت دیار دزفول

حضور سیاه پوستان در خوزستان، دزفول قسمت دوم "سرجوهوزی" دکتر عبدالامیر مقدم نیا

دل پُر یک نخبه با رهبری ، دلتان خالی شد لااقل

دبیر بازار جشنواره کن:تحریم مشکلی برای حضورایران در کن ایجاد نمی کند!

گیلگمش پادشاهی سومری یا اسطوره ای اکدی (سامی) ؟!

ثبت‌نام اربعین حسینی آغاز شد

راهکار استراتژیک و پایدار نجات صنعت طیور در کشور چیست؟

وزیر خارجه کره شمالی: پامپئو یک گیاه سمی در دیپلماسی آمریکاست

آدینه های شعر این هفته با ((عرفان آتش بار))

اهمیت یمن برای ایران چیست

ایران و یمن

توضیحات سخنگوی قوه قضاییه درباره بازداشت دو نماینده مجلس

تهران در مسیر ابَر شهر شدن

مدیریت بدون اطلاعات، مدیریت کورکورانه است

اندروید ایرانی، اختراع چرخ از اول نیست

مقایسه عوامل موثر بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دو مدرسه ابتدائی پسرانه عادی و غیر انتفاعی در شهرستان شوش دانیال(ع)

ثروت آفرینی شرکت‌های دانش‌بنیان موجب قدرتمندی کشور می‌شود

ایران در آینده‌ای نزدیک کشتی استینا ایمپرو را آزاد خواهد کرد

3کارمهم شاپور دوم ساسانی/تهیه کننده علی غلامرضائی مدرس دانشگاه وپژوهشگرتاریخ ایران

کشت جنین‌های هیبریدی انسان و موش در رحم جایگزین

گزارش سازمان جهانی بهداشت در مورد همه‌گیری مصرف تنباکو

حدود 50 درصد ایرانی‌ها فعالیت فیزیکی کافی ندارند

شیری: پرسپولیس تهاجمی‌تر از قبل بازی می‌کند/ توپ‌های لیگ برتر کیفیت خوبی ندارد مهدی شیری

فواید پروبیوتیک برای زنان

خوراکی‌هایی که هرگز نباید در یخچال گذاشت

عرق کردن سموم بدن را دفع نمی‌کند

گوشی‌های هوشمند چاق‌مان می‌کند

تحریم‌های آمریکا مانع اصلی حرکت ایران به سمت انرژی‌های پاک

تحریم‌های آمریکا مانع اصلی حرکت ایران به سمت انرژی‌های پاک

تحریم‌های آمریکا مانع اصلی حرکت ایران به سمت انرژی‌های پاک

تفاوت افراط‌گرایی با اسلام‌گرایی

ایران در آینده‌ای نزدیک کشتی استینا ایمپرو را آزاد خواهد کرد

منفی بافی بین کلاغ ها مسری است

ساخت حسگر زیستی با الهام از اختاپوس

یه قصه تلخ اما ، شنیدنی براساس یک داستان واقعی زندگی یک مهاجر - نوشته محمود کوشا

حراج خطرناک‌ترین لپ‌تاپ جهان

رونق تولید داخل، محاسبات دشمن را به هم می‌زند

غلظت پایین اکسیژن شرطی مهم برای رشد گیاه است

کشف چگونگی رفتار ماده در اتمسفر داغ خورشید

تشخیص پارکینسون با استفاده از نوار مغز

تفاوت افراط گرایی با اسلام گرایی قسمت2

افزایش شاخص قیمت «اجاره بها» در استان تهران

کدام خودروها جایگزین پراید خواهند شد؟ کدام خودروها جایگزین پراید خواهند شد؟

خانه | ورزشی | فوتبال مجوز بازی در ورزشگاه شهدای فولاد خوزستان صادر شد

موجودی شبکه ملی اهداکنندگان سلول‌های بنیادی خون‌ساز ارتقا می‌یابد

مغز انسان، مرکز عملکرد فیزیکی و روانی

دانش‌بنیان‌های سنجش ‌از دور به کمک روستاییان می‌آیند

محافظ‌ ضدحریق توسط شرکت دانش‌بنیان داخلی تولید شد

مسیر توسعه شرکت‌های خلاق حوزه گیاهان دارویی هموار می‌شود

اقتصاد مقاومتی ناجی انقلاب نو ظهور