بزرگنمایی:
بهجرأت میتوان گفت انتخاب وزرای جدید بزرگترین چالش رئیس جمهور منتخب است. حجم فزاینده مشکلات اقتصادی و سیاسی باعث شده نگرانیهای جدی نسبت به وضعیت زندگی اقشار مختلف ایجاد شود. تاثیرات مشکلات اقتصادی و معیشتی با قطعیها مکرر برق و حتی آب باعث شده در واپسین روزهای دولت دوازدهم نارضایتیها بیشتر شود و عذرخواهیهای که باید مدتها پیش شنیده میشد سرانجام بر زبان جاری شود.
در چنین شرایطی هجمههای خارجی بهویژه در قالب برجام و بحثهای موشکی و کنترل قدرت منطقهای ایران و فشارهای مکرر برای قبول اسنادی همچون افایتیاف یا حتی سند 2030 و غیره چشماندزا روشنی را برای اقتصاددانان به نمایش نمیگذارد. هنوز هم شاهد زیرورو شدن قیمتهای بازار توسط نوسانات ارز هستیم و تصمیم درباره آینده بازار سخت است.
آنچه که به آستانه تحمل مردم در این برهه کمک شایانی میکند، امیدهایی است که منتخب مردم برای سیزدهمین دوره ریاست جمهوری به ارمغان آورده است. اگرچه از موج بزرگ تحولگرایی و اقدامات ضربتی برای بهبود وضعیت اقتصاد و معیشت مردم در چند ماه گذشته، به خصوصی بعد از تعیین نتایج انتخاب، کاسته شده است؛ لیکن حتی وجود تحولی حقیقی ولی در بازه زمانی طولانی برای رفع مشکلات اقتصادی هنوز هم مطالبه درجه یک شهروندان ایرانی است.
در این برهه حساس مهمترین چالش منتخبِ مردم، تشکیل کابینه جدید است. کابینهای که همه مشتاق حضور در آن هستند، حتی کسانی که انتخابات را تحریم میکردند. شاید از همین رو است که رئیس جمهور سیزدهم بخشی از معیارهای انتخاب را منوط به نظرات عموم جامعه کرده است و با آغوش باز پذیرای نظرات همگان شده است.
مسلم است که انتخاب وزرا نمیتواند انتخابی همراه با شک و تردید یا فرصتی برای آزمودن افراد باشد، از این جهت صبح ملت نیز تصمیم گرفت گفتگوهایی با سردار داود غیاثی راد نماینده امور ایثارگران ستاد کل نیروهای مسلح، سردار یعقوبعلی نظری فرمانده سپاه استانی امام رضا (ع) و سردار حسینعلی یوسفعلیزاده مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ترتیب دهد تا نگاهی به نظرات مردان میدان دراینباره داشته باشیم.
صبح ملت نیوز: پیشنهاد میکنید منتخب جمهور چه معیارهایی را برای انتخاب وزیر در نظر بگیرد؟
سردار داود غیاثی راد: ما یک ملاک های داشتیم برای انتخاب این رئیس جمهور، همه این ملاکها برای وزرا که معاونان ایشان بهشمار میروند هم لازم است.
اما در وهله اول تخصص بسیار مهم است. یعنی وقتی وزیری مسئول بخش صنایع میشود اول باید با مهندسی صنایع و وضعیت اقتصادی صنعت و روشهای ارتقا صنعت آشنا باشد. مسلما آقای رییسی به انقلاب اسلامی و نظام متعقدند یعنی این اصل لازم است ولی اصل کافی تخصص است.
وی افزود: در وهله دوم اگر نیروی جوان انقلابی در صدر یک وزارتخانه قرار بگیرد در بحرانها هم کشور را نجات میدهد؛ اما اگر نیروی انقلابی تصمیم گیرنده نباشد، در بحرانها از انجام وظیفه کنار می کشد. اینکه حضرت آقا میفرمایند
نماینده امور ایثارگران ستاد کل نیروهای مسلح گفت: مطلب مهم سوم این است که کشور دو رکن مهم دارد. یک رکن آن دولت و رکن دیگر نیروهای مسلح است. نیروهای مسلح در انجام وظایف خودشان مانند عرصه توان موشکی رتبه اول دنیا را دارند. اینها باید دستبهدست هم بدهند که بتوانند عرصههای دیگر در کشور مثلاً خودروسازی یا اقتصاد را شکوفا کنند. این همکاری لازم و ضروری است؛ لذا نگرانی نباشد که یک جوان انقلابی، حالا اگر قبلا نظامی بوده، بگویند دولت نظامی است؛ بلکه به این موضوع هم توجه کنند که یک نفر که راهی را تجربه کرده و کشور را مثلاً از نظر صنعتی و موشکی پیش برده، حالا میتواند صنایع خودرو را هم نجات دهد.
صبح ملت نیوز: سردار نظری شما چه ملاکهایی را برای اعضای کابینه پیشنهاد میدهید؟
فرمانده سپاه امام رضا (ع): یعنی همه مسئولین از جمله وزرا باید در مرحله اول اعتقادات عمیق معنوی داشته باشند که خود این بازدارنده تخلفات و فساد است. در مرحله بعد عزم و اراده قوی و تخصص در ارتباط با آن مسئولیت که برعهده میگیرند. تعهد، تخصص و اراده انجام کار سه ملاک اصلی برای انتخاب مسئولان جدید باشد.
صبح ملت نیوز: سردار علیزاده چگونه میتوان مطالبهٔ مردمی و ملاکهای انتخاب وزرا را بر هم منطبق کرد؟
سردار یوسف علیزاده: طبیعتاً مردم عزیز با حضور خیره کنندهشان در انتخابات رای به یک گفتمانی دادند. این گفتمان، گفتمان تحولخواهی است, گفتمان تغییر در روشهای سنتی و جاری است تغییر در سلوک و ارزشهای حاکم بر حوزه مدیریت است تغییر در نگرش به روابط بینالملل است، تغییر در همه عرصههای زندگی و شئون فرهنگی اجتماعی سیاسی اقتصادی امنیتی و دفاعی است. لذا باید ملاکهای انتخاب مدیرانی که در این دوره همکار و همراه دولت سیزدهم خواهند بود اعتقاد به این گفتمان است.
صبح ملت نیوز: ویژگی یا خصایص این گفتمان چیست؟
مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس: گفتمان پرهیز از جناح بازی و دستهبندیهای بیخود سیاسی که وارد بازیهای کودکانه میشود. حضور در عرصه جهادی، خدمت بیمنت، تکریم جامعه افزایش، حس کرامت مردم و انجام وظیفههای به زمین مانده و قولهای عملی نشده در دولتهای گذشته. امروز مردم علی رغم همه مشکلات و دلایلی که برای قهر کردن داشتند به صحنه آمدند و به این گفتمانی اعتماد کردند و امید دارند که این جریان بر سر این عهد بماند و گرههای قرار گرفته بر سر راه زندگیشان را باز کند.
سردار علیزاده افزود: مردم نظام و امامشان را دوست دارند. مردم برای آرمانهایشان جان فدایی کردند و مردم خدمتگزاران بیعرضه را دوست ندارند. مردم مسئولین بیجروبزه را دوست ندارند. مردم مسئولین غربگرا و بیاعتنا به ارزشها را دوست ندارند. مردم خدمتگزاران حقیقی خودشان را از صمیم قلب دوست دارند و به آنها عشق میورزند و با آنها تا شهادت همپیمان هستند. من فکر میکنم دولت آینده با گفتمانی که مطرح کرده در جهت تحقق این ویژگیها است. گفتمان باهم بودن، اقتدارخواهی و پای کار بودن. طبیعتاً خدمتگزاران دولت سیزدهم در کنار رئیس جمهور جهادی پرکار و پرتلاش باید با چنین منطقی اهدافشان را دنبال کنند.
صبح ملتنیوز: نظر شما درباره شاخصهای انتخاب وزیر دفاع چیست؟
سردار یعقوبعلی نظری: وزیر دفاع باید شناخت کافی از نیروهای مسلح داشته باشد. چون وزارت دفاع هم پشتیبانی کننده نیروهای مسلح است. هم سیاستها دفاعی و راهبردها را خوب بشناسد و هم نیازها تاکتیک را خوب بشناسد تا بتواند حمایت خوبی از نیروهای مسلح داشته باشد.
مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس: وزیر دفاع علاوهبر ملاکهای کلی، باید در حوزه تخصصی خود نیز مهارت داشته باشند.
سردار غیاثی راد: وزیر دفاع در وهله اول باید منش فرماندهی شهید قاسم سلیمانی را داشته باشد. دوم سابقه حضور در جبهه که خیلی تاثیر مهمی است. وزیر دفاع باید جنگ را لمس کرده باشد. سومین نکته اینکه تلاش جدی که در آن جوانگرایی یک اصل مهم است.
صبح ملتنیوز: آیا با پیشنهاد سقف سنی برای وزرا موافق هستید؟
نماینده امور ایثارگران ستاد کل نیروهای مسلح: جوانگرایی نه به این معنا که پیرها را کنار بگذاریم. وزیر دفاع باید وزیری باشد که بتواند دو تا سه درجه دیگر نیز در حین وزارت بگیرد. یعنی وقتی با سرلشکری یا سرتیپی وارد عرصه میشود شایستگی نشان دهد که بتواند چند درجه دیگر بگیرد تا هم موجب ارتقا سلسله مراتب نظامی او باشد و هم عاملی برای پیشرفت صنایع دفاعی. وزیر دفاع باید با صنایع دفاعی هم آشنا باشد. ما الان حرف اول را در کشورهای دنیا می زنیم. مطلب دیگر هم اینکه با ستاد کل نیروهای مسلح و دیدگاههای فرماندهی معظم کل قوا حضرت امام خامنهای و سیاستهای ابلاغی ایشان هماهنگ باشد.
سردار علیزاده: جوانگرایی در منظر مقام معظم رهبری به سن و سال نیست به عملکرد و سختکوشی و پای کار بودن است. مقام معظم رهبری شهید سلیمانی شصت و چند ساله را جوان میدانست. او را فردی پای کار، خدمتگذار و کارآمد میدانستند که در وسط میدان بود. با این وصف جوانگرایی به سن و سال نیست به منطق و فکر و عمل است. ممکن است یک جوان هم حال کار کردن نداشته باشد؛ ممکن هم هست یک پیر با سن و سال کامل از صد جوان دوندهتر باشد . مردم خدمتگذار بیمنت و پای کار میخواهند.
عبدالصمد حسینی خبرنگار - صبح ملت نیوز