بزرگنمایی:
🔸 پختن سمنو با آداب خاصی انجام می شود و `آیین سمنوپزان` نه تنها برای درست کردن یکی از عناصر سفره هفت سین عید نوروز است، بلکه نذری برای برآورد شدن حاجات نیز به شمار می رود.
🔸 شهروندان دزفولی معتقدند، صاحب اصلی مراسم سمنوپزان حضرت فاطمه زهرا(س) است، لذا با این پشتوانه اعتقادی، آیین سمنوپزان با حضور تعداد زیادی از زنان و در فضایی آکنده از معنویت انجام می شود.
مراسم سمنوپزان دزفول
🔸 پختن سمنو با آداب خاصی انجام می شود و "آیین سمنوپزان" نه تنها برای درست کردن یکی از عناصر سفره هفت سین عید نوروز است، بلکه نذری برای برآورد شدن حاجات نیز به شمار می رود.
🔸 شهروندان دزفولی معتقدند، صاحب اصلی مراسم سمنوپزان حضرت فاطمه زهرا(س) است، لذا با این پشتوانه اعتقادی، آیین سمنوپزان با حضور تعداد زیادی از زنان و در فضایی آکنده از معنویت انجام می شود.
🔸 بانی مراسم پخت سمنو و شخص نذرکننده، مواد و ابزار مورد نیاز را آماده می کند و با آغاز شامگاه با نام خدا دیگ ها بارگذاشته می شود و در این مرحله تا زمان تغییر رنگ آن از رنگ شیری به قهوه ای، سمنو به مدت 48ساعت با کفگیرهای مخصوص هم زده می شود.
🔸 با توجه به طولانی بودن زمان پخت سمنو و فعالیت جمعی در این مراسم، بانی همزمان با پخت سمنو با درست کردن یک نوع آش یا غذا از شرکت کنندگان در این آیین پذیرایی می کند.
🔸 صاحب خانه که نذر دار اصلی و گاه طباخ سمنو است، کفگیر یا ملاقه بلند را با دو دست گرفته و چند بار سمنو را هم می زند و پس از آن بانوان حاضر در مراسم، یکایک همین کار را تکرار می کنند.
🔸 فرستادن صلوات بر پیامبر(ص)، خواندن زیارت نامه حضرت زهرا(س) و دعای توسل بر شکوه و معنویت این سنت می افزاید.
🔸 در پخت سمنو و نذری هایی از این دست، عده ای از دوستان و آشنایان که دارای نذری هستند و یا حتی حاجتی دارند، صاحب نذر و بانی پخت سمنو را از پیش خبر می کند و او را از نیت و تصمیمشان مبنی بر آوردن بعضی لوازم یا مواد مورد نیاز مانند بادام، گردو، پسته و فندق و یا حتی آرد، با خبر می کنند و بانی نیز موظف است که آنها را در زمان مقرر فراخواند.
🔸 زمانی که سمنو به جوش آمد و به اصطلاح به غل غل افتاد، بانوانی که نذر اضافه کردن پسته یا بادام و ... در دیگ سمنو دارند، مواد نذر شده خود را مشت مشت در آن می ریزند و پس از افزودن مقدار متناسبی از آرد، دوباره آن را با صلوات هم می زنند و سپس کفگیر را به کنار گذاشته و سمنو را دم می کنند و روی دیگ را با مقداری آتش و خاکستر می پوشانند.
🔸 در این آیین در صورت تصمیم بانی، پس از دم کردن سمنو، مراسم روضه خوانی برگزار شده و تعدادی از بانوان نیز تا سپیده دمان بیدار مانده و دست به دعا برمی دارند و پیش از نماز صبح دو رکعت نماز حاجت بجا می آورند.
🔸 حاجتمندان ضمن توسل به حضرت فاطمه زهرا (س) از خداوند حاجت خود را طلب کرده و تعهد می کنند در صورت برآورده شدن حاجات، سال آینده نیز در آیین سمنوپزان مشارکت کرده یا خود بانی خیر باشند.
🔸 صبح روز موعود با سلام و صلوات و قلب هایی مملو از حاجت، طی مراسمی در دیگ سمنو را برداشته و به توزیع آن می پردازند.
🔸 پس از پخش سمنو، مقداری از آن به زنانی که در این آیین مشارکت داشتند برای سفره هفت سین خود داده می شود که مایه تبرک و نشاط است.
✍گزارش: مهدی حلاج خوب