بزرگنمایی:
با پررنگ شدن نقش اینترنت در زندگی افراد، بازار رژیم های غذایی اینترنتی و آنلاین نیز رونق یافته است، اما با توجه به ارتباط تنگاتنگ رژیم غذایی با سلامت، افراد باید در انتخاب رژیم غذایی توجه و دقت بسیار زیادی صرف کنند.
انتخاب رژیم غذایی مناسب مستلزم رعایت نکاتی همچون در نظر گرفتن ویژگیهای
جسمانی، سن، قد، فعالیت روزانه و مواردی از این قبیل است که ممکن است در
بسیاری از نسخههای رژیمهای آنلاین در نظر گرفته نشود.
تیرنگ
نیستانی مدیر تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در این زمینه میگوید:
در رژیمهای غذایی آنلاین بسیاری از عوامل مهم در تعیین آداب تغذیهای
مناسب هر فرد در نظر گرفته نمیشود و افراد برای دریافت مشاوره تغذیه مناسب
باید پزشک را از وضعیت سلامت، اقتصاد، فرهنگ و عادات غذایی خود مطلع کنند و
بهتر است سمت و سوی مشاوره تغذیه، اصلاح عادات غذایی فرد با امید پایایی و
تداوم برنامه غذایی باشد.
وی ادامه میدهد: در رژیمهای آنلاین و توصیههایی که بین افراد دست به دست میشود، هیچ کدام از این عوامل در نظر گرفته نمیشود.
نیستانی
ادامه میدهد: استفاده از آداب غذایی توصیه شده توسط افراد عادی یا قوانین
کلی که در اینترنت به چشم میخورد، به هیچ وجه منطقی نیست، چراکه
برنامههای تغذیهای همچون لباسهای فری سایز نیستند که به تن همه بیایند.
وی
با اشاره به لزوم مراجعه به افراد اهل فن و متخصص در این زمینه، اظهار
میدارد: پرسش مهم این است که فردی که تصور میکند از راه تغذیه میتواند
گره مشکل خود را باز کند، تا چه زمانی میتواند اجرای برنامه غذایی دریافتی
را ادامه دهد. اگر مدت کوتاهی بتوانند از آن پیروی کند، تلاش هایش بی
نتیجه است و به سرعت به شرایط قبلی باز میگردد که این موضوع ممکن است
هزینه سنگینی داشته باشد.
نیستانی تغییر عادات غذایی را امری بسیار
دشواری میداند و اضافه میکند: این سختی را باید با کمک متخصصان کاهش دهیم
تا بتوانیم در مسیر سبک زندگی سالم گام برداریم. از طرفی بسیاری از
نیازهای اساسی بدن از طریق خوردن و آشامیدن تامین میشود و اندامهای
مختلف از بدو تولد با دریافت مواد غذایی لازم رشد میکنند، به همین دلیل
رژیمی مناسب است که هم نیازها را تامین کند و هم آسیبی به بدن نرساند، اما
رژیمهای غذایی آنلاین یا توصیه اطرافیان به هیچ کدام از این نکات توجه
نمیکند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی، به تبعات ناگواری که پیروی
از این رژیمها برای افراد با مشکلات پاتولوژی به همراه دارد، اشاره
میکند و میگوید: افرادی که با مشکلاتی نظیر کبد چرب، دیابت و بیماریهای
قلبی و عروقی دست و پنجه نرم میکنند، نیاز به مداخله افراد با دانش پایه
پزشکی دارند و جستجو در اینترنت و فضای مجازی نه تنها دردی از آنها دوا
نخواهد کرد بلکه ممکن است روند درمان واقعی را نیز دشوارتر کند.
نیستانی
در خصوص مشاورههای آنلاینی که این اواخر بسیار گسترش پیدا کرده است،
میافزاید: بسیاری از متخصصان اقدام به مشاوره افراد از طریق فضای مجازی
کرده اند، به طوری که پرسشنامههای آنلاینی را طراحی کرده و مطابق با پاسخ
افراد، برنامه غذایی مناسب را در اختیار آنها قرار میدهند، اما این موضوع
که چه میزان این روش موثر است را نمیتوان دقیق بیان کرد، چراکه به علت
نوپا بودن این روش، هنوز ارزیابی در این خصوص صورت نگرفته است.
وی
با بیان اینکه همچنان بسیاری از پزشکان به لزوم برقراری ارتباط نزدیک با
بیمار معتقدند، ادامه میدهد: هیچ راه حلی برای رفع معضلات تغذیهای وجود
ندارد که افراد را از مراجعه به متخصص، به صورت حضوری یا آنلاین بی نیاز
کند.
پروین میرمیران، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
نیز رژیمهای اینترنتی را بی اعتبار میداند و میگوید: در صورتی میتوان
به توصیههای تغذیهای موجود بطور اینترنتی اعتماد کرد که فقط موارد کلی را
بیان کرده باشد، اما رژیم غذاییای که با هدف بهبود سلامت عمومی در دسترس
تمامی افراد، فارغ از مشخصات شخصی آنها قرار میگیرد، قابل قبول نیست.
وی
در خصوص میزان حساسیت تعریف برنامه غذایی برای هر فرد، ادامه میدهد:
متخصصین تغذیه برای شناسایی عوامل موثر در تعیین رژیم تغذیهای نیاز به
حداقل 20 تا 25 دقیقه مشاوره با فرد بیمار و دو تا سه جلسه آموزش نحوه
جایگزینی واحدها به فرد را دارد و در برخی موارد حتی عادات ژنتیکی هم
علاوه بر الگوی غذایی منطقه، فعالیت بدنی، شغل، قد و وزن و دور مچ، فرهنگ
درشت مغزی و ریز مغزی و میزان انرژی مورد نیاز اهمیت دارد.
میرمیران
با اشاره به ترویج فرهنگ استفاده از برخی رژیمهای غذایی مطابق با فرهنگ
تغذیهای کشورهای دیگر، اظهار میدارد: بسیاری از این سبکها و قوانین
توجیه پزشکی دارند، اما افراد باید با تشخیص پزشک از آنها استفاده کنند.
از طرفی تداوم این برنامهها مستلزم ایجاد زیرساختهای مناسب فرهنگی و آداب
تغذیهای است، چراکه این ناهماهنگی فرهنگی، پایایی و استمرار رژیم را مختل
میکند.