راهکار استراتژیک و پایدار نجات صنعت طیور در کشور چیست؟
راهکار استراتژیک و پایدار نجات صنعت طیور در کشور چیست؟
اقتصادی
بزرگنمایی:
بر اساس آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، قیمت هر کیلو گوشت مرغ تازه در تیر امسال به طور میانگین به ۱۲۷ هزار و ۳۸۲ ریال رسیده که رشد ۶۵.۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.
بر اساس آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، قیمت هر کیلو گوشت مرغ تازه در تیر امسال به طور میانگین به 127 هزار و 382 ریال رسیده که رشد 65.9 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.
برپایه آمارهای یاد شده، در یک ماه منتهی به تیرماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، قیمت گوشت گوسفندی (مخلوط) با رشد 104.9 درصدی به 967 هزار و 524 ریال، و هرکیلوگرم گوشت گوساله با رشد 113 درصدی به قیمت 872 هزارو 629 ریال رسید.
همچنین قیمت هر کیلوگرم برنج داخلی هاشمی درجه یک در تیرماه سال 98، 232 هزار و 664 ریال، و هر کیلو برنج طارم اعلا 237 هزارو 826 ریال بود که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته برنج هاشمی رشد 74 درصدی و برنج طارم رشد 74.8 درصدی را نشان می دهد.
اکنون در ابتدای شهریور 98، ستاد تنظیم بازار کشور با آنالیز وزارت جهادکشاورزی قیمت 12 هزارو 900 تومان برای مصرف کننده تعیین و به کل کشور ابلاغ شد. این در حالی است که فعالان صنعت طیور و صاحبان زنجیره تولید گوشت مرغ، قیمت تمام شده واقعی گوشت مرغ تازه را بیش از 140 هزار ریال می دانند.
طی سال گذشته قیمت گوشت مرغ دارای نوسانات زیادی بوده است. دولت با اتخاذ سیاستهای کوتاه مدت و بعضا خلق الساعه از جمله دونرخی کردن، سیاست سقف قیمت (اکنون)، جلوگیری از صادرات یا در نظر گرفتن مالیات بر صادرات، هنوز به تصمیمی واحد و کاربردی برای این محصول نرسیده است. اما طبق آمار مذکور در بالا، دولت توانسته بیشترین کنترل و فشار را بر روی این محصول در مقایسه با محصولات مشابه برقرار سازد.
این تصمیمات اگرچه برای مصرف کننده خوب بوده اما بطور مستقیم بر این صنعت فشار می آورد. توصیه کارشناسان اقتصادی برای فعالان این صنعت، همواره تولید ارزش افزوده روی گوشت مرغ با قطعه بندی و تولید غذاهای نیمه آماده را پیشنهاد می کنند. اما از سوی دیگر فعالان این صنعت، علت قیمت تمام شده ی بالا را، افزایش قیمت نهاده ها از جمله سویا میدانند و از دولت انتظار حمایت در این بخش را دارند. تا زمانی که نهاده های صنعت مرغداری وارد شود و وابسته به دلار باشد، این مشکل همچنان وجود دارد. ایران فقط 10 درصد سویای مصرفی خود را تولید میکند که از کیفیت بالایی نسبت به مشابه خارجی خود، برخوردار نیست. لذا وزارت جهاد کشاورزی یا باید برای تولید سویا در کشور برای تکمیل زنجیره تامین چاره ای بیندیشد و یا از طریق شرکتهای دانش بنیان، جایگزین مناسبی برای تامین پروتئین مورد نیاز پیدا کند.
دکتر مصطفی حاجی آقائی کشتلی
عصو هیات علمی دانشگاه علم و فناوری مازندران
- جمعه ۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۲:۵۱:۱۱
- منبع: صبح ملت نیوز