آخرین مطالب

پیش‌بینی بارش‌های قابل ملاحظه در 6 ماه دوم سال

پیش‌بینی بارش‌های قابل ملاحظه در 6 ماه دوم سال اجتماعی - محیط زیست

پیش‌بینی بارش‌های قابل ملاحظه در 6 ماه دوم سال

  بزرگنمایی:

پیش‌بینی بارش‌های قابل ملاحظه در 6 ماه دوم سال
   
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با تاکید براینکه پیش‌بینی‌های هواشناسی مبتنی بر تاثیر پدیده‌های دورپیوند مانند «ال‌نینو» و «نائو» و میزان بارندگی‌ها قطعی نیست، اظهار کرد: بر اساس پیش‌بینی‌ها و تجربه‌های آماری گذشته می‌توان گفت که با رویداد ال‌نینو احتمال قابل ملاحظه‌ای برای وقوع بارش‌های تجمعی در حد نرمال تا بیش از نرمال طی پاییز و نیمه اول زمستان آینده در کشور وجود دارد.

احد وظیفه درباره پدیده‌های دورپیوند «ال‌نینو» و «لانینا» و تاثیر آن‌ها بر آب و هوای ایران اظهارکرد: «ال‌نینو» و «لانینا» دو فاز مثبت و منفی نوسان جنوبی به نام «اِنسو» هستند. محل وقوع پدیده انسو در منطقه حاره‌ای اقیانوس آرام یعنی بین 10 درجه شمالی و 10 درجه جنوبی (پیرامون خط استوا) در طول اقیانوس آرام است که دمای آب این منطقه اگر به اندازه 0.5 درجه سانتیگراد و بیشتر نسبت به شرایط نرمال بالاتر رود، دوره ال‌نینو آغاز می‌شود و اگر به همین میزان سردتر از نرمال شود وارد دوره لانینا (فاز سرد) می‌شود. درصورتی که دمای آب اقیانوس (سطح آب تا عمق حدود 200متری) در این محدوده بیش از 2 درجه نسبت به نرمال گرم‌تر شود ، اصطلاحا سوپر ال‌نینو اتفاق می‌افتد. مانند سال 2016 که این اتفاق رخ داد. 

به گفته رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی طی سه سال گذشته شرایط لانینا حاکم و سطح آب تا عمق 200 متری سردتر از حد نرمال بود اما در حال حاضر دمای سطح آب اقیانوس تغییر کرده و گرم‌تر از دمای نرمال شده است. تغییر دمای آب اقیانوس درچنین پهنه وسیعی بر الگوهای جوی و گردش جریان هوا از سطح زمین تا لایه‌های فوقانی جو تاثیرگذار است، به طوری‌که با وقوع ال‌نینو جریان‌های شرقی سطوح زیرین جو که به آن‌ها «بادهای تجارتی» گفته می‌شود ضعیف‌تر از حالت نرمال می‌شوند و سرعت باد در سطح اقیانوس کاهش پیدا می‌کند و به عبارتی هم جریان هوا و هم جریان آب در سطح و عمق اقیانوس دچار تغییرات می‌شود بنابراین با رخداد ال‌نینو یا لانینا الگوهای جوی منطقه اقیانوس آرام و مناطق حاشیه آن مانند جنوب‌شرق آسیا یا قاره‌های آمریکای شمالی و جنوبی متناسب با آن تغییر می‌کند چون هوا یک سیال به هم پیوسته است. این تغییرات در مناطق دورتر اتمسفر زمین هم احساس می‌شود و به همین سبب از آن به نام دورپیوند انسو یاد می‌شود. 


وظیفه درباره تاثیرات ال‌نینو بر ایران اظهار کرد: ایران با محل وقوع ال‌نینو فاصله زیادی دارد. ایران در عرض‌های جنب حاره تا میانی زمین و در طول جغرافیایی دور از محل وقوع ال‌نینو قرار دارد بنابراین فاز گرم و سرد انسو تنها فاکتور موثر و تعیین کننده مقدار بارش فصلی محسوب نمی‌شود و عوامل تعیین‌کننده دیگری نیز وجود دارند که مانند ال‌نینو از چند ماه قبل قابل پیش‌بینی نیستند.  

وی افزود: براساس مطالعات آماری با رخداد ال‌نینو بارش‌های پاییزه و تا حدی نیمه اول زمستان در ایران تقویت می‌شوند. اثر فازهای انسو در ایران همانند شمال استرالیا یا جنوب‌شرق آسیا نیست که در فاصله بسیار نزدیک محل وقوع این پدیده است. به‌طور مثال وقتی لانینا رخ می‌دهد با احتمال 90 درصد و بیشتر بارش‌های فیلیپین، اندونزی و شمال استرالیا بیش از حد نرمال و این منطقه وارد دوره ترسالی می‌شود اما این تاثیرات در ایران با این قطعیت قابل پیش‌بینی نیست. 

وظیفه ادامه داد: بارندگی در کشور ما همچون کشورهای اروپایی همبستگی خیلی زیادی با دورپیوند ‌ال‌نینو و لانینا ندارد و نمی‌توان تنها با لحاظ آن نظر قطعی درباره میزان بارش‌های پاییزی و زمستانی ارائه کرد. 

وی تاکید کرد: نکته مهم دیگر این است که ال‌نینو بر میزان بارندگی‌های تمام نقاط کشور تاثیر یکسان ندارد و بیشتر بر بارش بخش‌های جنوبی کشور موثر است علاوه بر آن چندین عامل دیگر به جز ال‌نینو و لانینا بر شرایط اقلیمی و بارندگی‌های ایران تاثیرگذار هستند بنابراین برای پیش‌بینی وضعیت بارش فصلی همه این عوامل را باید لحاظ کرد که بسیاری از آن‌ها برای بیش از یک ماه قابل پیش‌بینی نیستند. 

وظیفه اضافه کرد: این دورپیوندها با یکدیگر ارتباط دارند و بر هم تاثیرگزارند بنابراین نتیجه بازخوردی که در میان تمام شاخص‌های موثر وجود دارد، در اقلیم بارش و دمای کشور تعیین کننده است. 

رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی ادامه داد: علاوه بر ال‌نینو که طی سال آینده آبی (از ابتدای مهرماه) یک پیش‌نشانگر مثبت برای بارش‌ها است، شاخص‌های دیگری نیز وجود دارند که از الان انتظار می‌رود در فاز مناسب باشند و به‌طور نسبی می‌توانند اثر مثبتی بر بارندگی‌ها بگذارند بنابراین به‌طور کلی بر اساس داده‌های کنونی مدل‌های عددی به احتمال زیاد (50 تا 70 درصد) با بارش‌هایی در حد نرمال تا بیش از نرمال مواجه خواهیم بود و این پیش‌بینی‌ها به‌صورت یقینی و صد درصد نیست.


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

سود سهام عدالت تا شب یلدا واریز می‌شود/ چه کسانی سود یک میلیون و 200 هزار تومانی می‌گیرند؟

شیوع بیماری جدید در چین، نگرانی در سایر کشورها

داور زن ایرانی در المپیک پاریس

راه های همبستگی با غزه

دوباره باید ماسک بزنیم؟

ابر چالش خوزستان مدیریت است

شرایط پذیرش بدون آزمون دوره کارشناسی ارشد دانشگاه شریف اعلام شد

درخواست جنبش عدم تعهد برای تحقیق درباره استفاده رژیم صهیونیستی از سلاح‌های شیمیایی

رئیس کمیسیون حمل و نقل شورای شهر اعلام کرد بودجه 700 میلیارد تومانی برای تبدیل موتورسیکلت‌های بنزینی پایتخت به برقی

رئیس سازمان بورس اعلام کرد سهام عدالت فعلا فروشی نیست/ واریز اولین مرحله سود سهام عدالت در آذرماه

در دیدار سفیر عربستان و رییس سازمان حج مطرح شد مساعدت عربستان برای ازسرگیری عمره ایرانی‌ها

ماجراهای حنجره طلا آماده نمایش می شود

وزیر کار: منابع افزایش حقوق بازنشستگان پیش بینی نشده است

برندگان و بازندگان واردات خودرو

شرایط برقراری پوشش بیمه‌ای «فریز تخمک» و «رحم اجاره‌ای»

واکنش خمس به پیشنهاد باشگاه اسپانیایی

CR7 تنها نیست؛ از نمونه‌های خارجی تا الگوی ایرانی

اوضاع بر وفق مراد یحیی و شاگردانش

سفیر ایران در دوحه: تعامل نزدیکی با قطر داریم/ 14 زندانی ایرانی آزاد شده‌اند

عذرخواهی بیرانوند از کریستیانو رونالدو

تشریح اجرای طرح های آبرسانی در جنوب سیستان و بلوچستان

رئیس کمیسیون امور داخلی کشور پاسخ داد آیا مدت زمان سربازی به 12 ماه کاهش می‌یابد؟

موافقت حماس با تمدید دو روزه آتش‌بس غزه

چرا آژانس هزینه بازنگشتن آمریکا به برجام را از ایران طلب می‌کند؟

طهرانچی خبرداد دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد وام شهریه بدون بهره می‌گیرند

مادران باردار سبد غذایی رایگان می‌گیرند/ از یارانه 4 میلیونی تا سبد بهداشتی و پوشاک

مهاجم سابق استقلال هم رباط داد؟

مهاجم سابق استقلال هم رباط داد؟

قضاوت بازی‌ مرگ و زندگی پرسپولیس به چینی‌ها رسید

نتیجه مسابقات جهانی جوانان همه را به آینده وزنه‌برداری امیدوار کرد

اعتراض روزنامه اماراتی به تصمیمات مجیدی

آخرین وضعیت اجرای طرح گواهینامه آسان موتورسیکلت در کشور/ اعلام روش دریافت یک روزه گواهینامه

سردار را خیلی دوست دارم، او دیوانه‌کننده است

رئیس سازمان امور مالیاتی خبر داد درآمدهای مالیاتی 2 برابر درآمدهای نفتی شد/ شناسایی 18 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی

اظهارنظر مالیاتی‌ها برای افزایش سقف معافیت مالیاتی حقوق و دستمزد1403

5 نکته مهم برای داوطلبان آزمون پذیرش دانشجو معلم در دانشگاه‌ فرهنگیان

وعده‌ای که به زودی عملیاتی می‌شود؛ خودروهای برقی آذرماه می‌آیند

برنامه‌ منطقه خلیج فارس برای زندگی پسانفت

با حضور رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ناوشکن دیلمان به ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش ملحق شد

جایزه کتاب سال خوزستان به یک دزفولی تعلق گرفت .

قیمت طلا و سکه 5 آذر 1402 / افزایش قیمت‌ها در آرامش بازار طلا

توضیحات حاجی‌زاده درباره آخرین دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست خبر داد ورود 1000 اتوبوس برقی به کشور تا دو ماه آینده

رئیس کل بانک مرکزی خبر داد افزایش سقف وام قرض‌الحسنه به 300 میلیون/ مجوز پرداخت به بانک‌های رسالت، ملی و سپه

ستاره فولاد فصل را از دست داد؟

تیم نوجوانان شگفتی‌ساز نبود

چشمک ستاره گمشده تراکتور به خمس

آخرین وضعیت مصدومیت رونالدو و اوتاویو قبل از دیدار با پرسپولیس

سوءاستفاده مهاجمان از یک ابزار گوگل از طریق باج‌افزار

بازدید معاون رئیس‌جمهور از پروژه‌های در حال تکمیل سنقر