موزه ای برای کودکان 2 تا 99 ساله!/ اینجا با میراث کودکی خاطره بازی کنید
بزرگنمایی:
موزه ای برای کودکان 2 تا 99 ساله!/ اینجا با میراث کودکی خاطره بازی کنید
این روزها سالن گنجینه اسناد ملی ایران میزبان نمایشگاه - موزهای شده که رویای 18 ساله مؤسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان است.
نمایشگاه - موزه کودکی ایرانک ویژه تاریخ و فرهنگ کودکی است که در آن به نشانهها و سندهای مربوط به زیست کودکی پرداخته شده و به پشتوانه مجموعه 10 جلدی کتابهای تاریخ ادبیات کودکان به همراه مجموعه کتابهای منتشر نشده تاریخ کودک و کودکی در ایران شکل گرفته است.
جایی که هم برای کودکان 2 ساله جذاب است هم برای بزرگسالان دهههای 30 تا 60، مجموعهای که شما را به گذشتههای دور پرتاب میکند تا بتوانید با تماشای بسیاری از اسباب بازیها و لوازم التحریرهای قدیمی خاطره بازی کنید.
در ابتدای ورود به این موزه به شما یادآوری میکنند که هیچ خوردنی و آشامیدنی به جز بطری آب به فضای موزه نبرید تا اشیا و روایتهای موزه بهتر در برابر شما نمایان شود، اگر به همراه کودکان هستید با آنها قدم بزنید تا با روایتها و اشیا بهتر آشنا شوند چرا که صحبت درباره فرهنگ کودکی و ویژگیهای آن آغازی برای شناخت بیشتر کودکان با فرهنگ اصیل خودشان است.
ورودی این موزه از سمت راست آغاز میشود و به نخستین نشانههای تاریخ و فرهنگ کودکی در ایران اختصاص دارد، نقش کودک بر سنگ نگارهها، لوحهای مشق و وسایل بازی آنها به همراه قدیمیترین اثر بازمانده از فرهنگ کودکی یعنی «افسانه درخت آسوریگ» در این بخش نمایش داده شده است.
از قصهگویی و سایه بازی تا خیمه شب بازی و عروسکسازی
در بخش دیگری از این مجموعه وسایل کودکی مانند ننوها و گهوارهها و بازیهای کودکان تا کتابهای آنها به نمایش گذاشته شده، ضمن اینکه چگونگی زیست و پوشاک کودکان در دورههای تاریخی مشخص مانند قاجار و پهلوی اول و دوم از دیگر بخشهای این نمایشگاه است.
همچنین مولاژهای مختلفی از نمونه نوشتههای نوآموزان به خط میخی مربوط به سالهای 1500 تا 2000 سال پیش از میلاد نیز در این مجموعه به نمایش درآمده است.
یکی از اتفاقات جالب در این موزه برپایی برنامههایی همچون قصهگویی، سایه بازی، خیمه شب بازی و عروسکسازی است.
«موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان از سال 1375 کار خود را آغاز کرد، این موسسه به دنبال این بود که بداند پیشینه ما در ادبیات کودکان به چه میزان است و چه کسانی در چه حوزههایی کار کردهاند و ما از چه ادبیاتی برخورداریم.
فرزانه طاهری، مدیر موزه کودکی ایرانک می گوید: « این پژوهش حدود 10سال با یک تیم بزرگ انجام شد و در این فاصله کتابها از دوره باستان، اسلامی، مشروطه و قاجار، پهلوی اول و پهلوی دوم منتشر شدند. سال 85 که این پژوهشها تمام شد پروژه دیگری را تحت عنوان مطالعات کودکی آغاز کردیم تا بدانیم دوره کودکی در ایران به چه صورت بوده و بچهها در ایران از چه جایگاهی برخوردار بودند؟ چه میپوشیدند و با چه چیزی بازی میکردند یا این که بچه ها از چه حقوقی برخوردار بودند یا تفرجگاههایشان کجا بوده است؟»
وی در ادامه میگوید: «تمام اینها موضوع ما برای کار پژوهشی شد و در هر دو پروژه مستنداتی را جمع آوری کردیم، ما به منظومه «درخت آسوریگ» با قدمت سه هزار سال رسیدیم، به قصهگوها و نهادهایی که برای کودکان در دهه چهل شکل گرفتند، به مکتب خانهها و روال درسی کودکان قدیم و افرادی مثل رشدیه و جبار باغچهبان رسیدیم که در آموزش و پرورش کودکان تأثیر گذاشتند.
پس از آن به اسباب بازیهای کودکان رسیدیم، اینکه دلیل تغییر لباس بچهها و اسباببازیشان چه بوده که از حالت مردم ساخت به اسباببازیهای حرفهای و کارخانهای تبدیل شدهاند. همه اینها را حوزه پژوهش انجام داد، در این بین برخی از اسباب بازیها، کتابها و اسناد و عکسها را خودمان به دست میآوردیم اما برخی را هم به ما اهدا میکردند.
از سال 81 و پس از 6 سال پژوهش در حوزه کودکان به این نتیجه رسیدیم که به جای انتشار این اطلاعات بد نیست که ما حوزه دیگری برای اطلاع رسانی انتخاب کنیم و نمایشگاه - موزه میتوانست بیشترین ظرفیت را داشته باشد تا گامی برای شناخت میراث کودکی برداریم.»
برای بازدید از موزه کودکی ایرانک میتوانید به آدرس بلوار میرداماد، نرسیده به میدان مادر، انتهای خیابان حصاری، سالن گنجینه اسناد ملی ایران مراجعه کنید.
قیمت بلیط برای کودکان 2 تا 7 سال 45 هزار و برای 7 سال تا 99 سال 50 هزار تومان است.برنا