بزرگنمایی:
پادکست معرفی مشاهیر و هنرمندان / زندگینامه زکریای رازی
با سلام و احترام خدمت شنوندگان محترم و بزرگوارِ
رادیو رسانه ای صبح ملت
در تقویم ما ایرانیان پنجم شهریور ماه مصادف با بزرگداشت حکیم مشهور ایرانی ، ابوبکر محمد رازی است .
در برنامه ای دیگر از سری برنامه های برگی از دفتر هنرمندان و مشاهیر رادیو صبح ملت
من ثنا صمصامی به همراه همکارم، آقای رحیم سنایی به معرفی اجمالی زندگینامه و آثار این دانشمند پرآوازه خواهیم پرداخت .
ابوبکر محمد رازی فرزند زکریا در 5 شهریور ساال 244 خورشیدی در شهر ری بدنیا آمد.
در دوران نوجوانی رازی با موسیقی روحش را پروراند و به طور تخصصی به نواختن نی پرداخت. سپس به کیمیاگری گرایش یافت. کنجکاوی و میل به دانستن، گرایش رازی به کیمیا برای تحقق رویاها و بلند پروازیهایش را به سوی حقیقتی جهت داد که علم شیمی نام گرفت.
رازی حدوداً 40 ساله بود که برای درمان التهاب چشمانش که ناشی از کار با مواد شیمیایی بود نزد طبیب رفت و در همانجا بود که وقتی با 500 دینار هزینهی تحمیل شده مواجه شد تصمیم به مطالعهی طب گرفت.
رازی را میتوان بنیانگذار شیمی نوین دانست چراکه رازی از نخستین افرادی است که مواد را در دو گروه فلز و شبه فلز تقسیم بندی کرد
رازی همچنین درزیست شناسی نیز صاحب نظر بوده است و اجسام را در 3 دستهی جمادی، نباتی و حیوانی تقسیم بندی کرده است.
علاوه بر کشف الکل و جوهرگوگرد توانست از ترکیب مس با سرکه، زنگار ( استات مس) تهیه کند و از آن به عنوان مادهی ضدعفونی کننده استفاده کند. تهیهی اسید سیتریک از نارنج و آرسنیک و کاربرد آن به عنوان مرگ موش از دستاوردهای دیگر رازی است.
از نام های یحیی بن عدی،ابوالقاسم مقانعی،ابن قارن رازی،و ابوغانم طبیب به عنوان شاگردان رازی یاد شده است.
رازی مؤلف و پژوهشگر پرکاری بود. طبق فهرستی که ارائه شده 184 عنوان کتاب در زمینههای مختلف از ایشان در دسترس می باشد که از آن جمله می توان به طب و پزشکی ،منطق، ریاضیات و اخترشناسی، علوم فلسفی، فیزیک، الهیات، و کیمیاگری اشاره کرد.
از جمله آثار او عبارتند از: کتاب الحاوی، الکناش المنصوری،المرشد،الابدال و ...
به پاس زحمات فراوان رازی در داروسازی روز پنجم شهریور ماه،روز بزرگداشت رازی، شیمیدان ایرانی و روز داروساز نامگذاری شده است.
رازی در سال 304 خورشیدی در سن 60 سالگی در زادگاهش شهر ری چشم از جهان فروبست.مکان اصلی آرامگاه رازی تاکنون ناشناخته مانده است اما خورشید نبوغ رازی با آثار ماندگارش همیشه بر تاریخ علم میتابد.
امیدواریم تلاش گروه اجتماعی صدای رادیو صبح ملت در آشنایی شما عزیزان با مفاخر ارزشمند ایران زمین ، مفید و مُثمرثمر بوده باشد .
روز و روزگار خوش
گویندگان :ثنا صمصامی
رحیم سنایی
تهیه و تنظیم :
حسن فرخی
زهرا بهشتی فر
ندا سعادتی نسب
دبیر : لیلا حجازی