پادکست ادبی صبح ملت ویژه برزگداشت شیخ بهایی منتشرشد
پادکست ادبی صبح ملت ویژه برزگداشت شیخ بهایی منتشرشد
دوشنبه 5 ارديبهشت 1401 - 23:14:38

با سلام و درود خدمت شما شنوندگان محترم رادیو رسانه ای صبح ملت ضمن آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما در شب های عزیز و پرفضیلت قدر ،
  
به بهانه ی بزرگداشت عارف و اندیشمند بزرگ ، شیخ بهایی ، بر آن شدیم تا در برنامه ی برگی از دفتر هنرمندان و مشاهیر رادیو صبح ملت نگاهی اجمالی داشته باشیم به زندگینامه ی این حکیم فرزانه در این برنامه من زهرا حبیبی با همراهی خانم لیلا حجازی با شما همراه خواهیم بود .
  

بهاءالدین محمد بن حسین عاملی، با نام شیخ بهایی، از عالمان عصر صفویه است. وی به‌دلیل احاطه بر علوم مختلفی چون فلسفه، عرفان، فقه، نجوم، ریاضی، ادبیات، منطق، مهندسی، اخلاق و تاریخ، حکیم فرزانه زمان خود بود و از او آثار بسیاری بر جای مانده است. شیخ بهایی یکی از حکما و فیلسوفان بزرگ ایران است؛ اما آنچه این حکیم و اندیشمند بزرگ را با دیگر دانشمندان و اندیشمندان در ایران متفاوت می‌کند، علاوه بر تسلط بر علوم، عجائب مهندسی و کرامات اسرارآمیزی است که در مورد این شیخ بزرگ شنیده‌ایم .

شیخ بهایی همان طور که از نامش پیدا است، اصالتا ایرانی نبود. وی در جبل‌ عامل به دنیا آمد و دوران کودکی را در آنجا گذراند. او در نوجوانی به‌همراه خانواده‌اش از جبل عامل به ایران آمد.

وی زیر نظر پدرش و دیگر اساتید، آموزش دید و به‌دلیل زکاوت بالایی که داشت، در زمانی کوتاه گوی سبقت را از دیگر هم‌عصران خود ربود و توانست تحولی جدید را در برخی علومی که در آن‌ها تخصص پیدا کرده بود، ایجاد کند.

شیخ بهایی به دلیل ارتباط با متافیزیک ، صاحب کرامات بود ، وی علاوه بر احاطه بر علوم فلسفی، دینی، نجوم و ریاضیات، مهندسی بی‌بدیل بود. 

به پاس خدمات او به علم ستاره شناسی، یونسکو سال 2009 که مصادف با سال نجوم بود نام شیخ را در لیست مفاخر ایران ثبت کرد.

عجائب شیخ بهایی در مهندسی آثار به‌جای‌مانده از او نهفته است. کارکرد خاص حمام شیخ بهایی که با یک شمع گرم می‌شد و مهندسی خاصی که شیخ در معماری منارجنبان اصفهان به کار برده و حاصل نبوغ وی است، او را برای کسانی که از این همه نبوغ و شاهکار مطلع می‌شوند، عجیب و غیرقابل‌باور می‌کند.


از شیخ بهایی آثار و تالیفات بسیاری در زمینه‌های علمی بر جای مانده است. به گفته منابع تاریخی، تعداد آثار برجای مانده از شیخ بهایی در حدود 100 کتاب و رساله است که هر یک، موضوعی مخصوص به خود دارند.

 کتاب کشکول  شیخ بهایی جزو معروف‌ترین آثار او است. این کتاب، چون جزو کتاب‌های عمومی محسوب می‌شود و افراد در هر جایگاهی، به‌اندازه درک خود، قادر به فهم آن هستند، شهرت بیشتری پیدا کرده است. شیخ بهایی در این مجموعه، حکایت‌هایی از شعر و نثر را از منابع دیگر گزینش کرده و آن‌ها را در یک کتاب گردآوری کرده است.

وی آثار برجسته‌ای به نثر و نظم پدیدآورده‌است که به برخی به فارسی و بیشتر آنها به عربی است. اشعار فارسی او عمدتاً شامل مثنویات، غزلیات و رباعیات  است .

شیخ بهایی سرانجام در 87 سالگی در شهر اصفهان دیده از جهان فرو بست. پیکر شیخ بهایی در شهر مشهد و در جوار حرم امام هشتم شیعیان به خاک سپرده شد.

همه روز روزه رفتن، همه شب نماز کردن 
 همه ساله حج نمودن سفر حجاز کردن

  ز مدینه تا به مکه، به برهنه پای رفتن
  دو لب از برای لبیک، به وظیفه باز کردن

به معابد و مساجد، همه اعتکاف جستن  
  ز مناهی و ملاهی، همه احتراز کردن   

شب جمعه‌ها نخفتن، به خدای راز گفتن    
 ز وجود بی‌نیازش، طلب نیاز کردن        

به خدا قسم که آن‌را، ثمر آن قدر نباشد     
که به روی ناامیدی در بسته باز کردن

این برنامه تلاشی بود از گروه صدای رادیو صبح ملت

امید که مورد عنایت و توجه خاطر شما عزیزان قرار گرفته باشد .

گویندگان: لیلاحجازی_زهرا حبیبی

تهیه و تنظیم : محمد رشید پور_ لیلا حجازی

http://dezfoolnews.ir/fa/News/95070/پادکست-ادبی-صبح-ملت-ویژه-برزگداشت-شیخ-بهایی-منتشرشد
بستن   چاپ